Rodzinny przepis na najlepszą nalewkę pigwową dziadka Józka. Nie boli po niej głowa!

Mój dziadek był mistrzem nalewek! Z jego magicznej szafki chętnie korzystała cała rodzina.


Składniki:
- 5 kg pigwy
- 1,5 kg cukru
- 600 ml płynnego miodu
- 1 litr 95% spirytusu
- opcjonalnie: cynamon i wanilia w laskach, goździki



Przygotowanie:
- Owoce pokrój na plasterki, usuwając wszystkie pestki.
- W dużym słoiku (6l lub dwa mniejsze) umieść warstwę owoców i zasyp cukrem, owoce, cukier etc. aż wypełnisz słoik.
- Ostatnią warstwą musi być cukier.
- Zakręć słoiki i odstaw na 3-4 dni.
- Powstały sok przelej przez gazę lub sitko, żeby pozbyć się owoców.
- Do dużego garnka wlej spirytus i wymieszaj go z sokiem z pigwowca. Odstaw na tydzień.
- Po tygodniu dopraw mieszankę miodem. Najlepiej umieścić miód w garnku i stopniowo dolewać nalewkę, cały czas mieszając.
- Przelej napój do butelek. Możesz wrzucić do nich opcjonalnie laskę cynamonu, wanilii i kilka goździków.
- Odstaw pigwówkę na miesiąc, żeby smak dojrzał



Nalewka z pigwy jest naprawdę zdrowa
Nalewka z pigwy pomaga w walce z uporczywy kaszlem. Przynosi ulgę w dolegliwościach trawiennych i poprawia przemianę materii.
Pamiętaj jednak, że wystarczy mały kieliszek dziennie. To wciąż alkohol, a z nim zdecydowanie nie można przesadzać.







Komentarze