Wirtualna Polska

Rodzinny przepis na najlepszą nalewkę pigwową dziadka Józka. Nie boli po niej głowa!

Rodzinny przepis na najlepszą nalewkę pigwową dziadka Józka. Nie boli po niej głowa!

Mój dziadek był mistrzem nalewek! Z jego magicznej szafki chętnie korzystała cała rodzina.

Wirtualna Polska
sasibella.de

Składniki:

  • 5 kg pigwy
  • 1,5 kg cukru
  • 600 ml płynnego miodu
  • 1 litr 95% spirytusu
  • opcjonalnie: cynamon i wanilia w laskach, goździki
eastbelgium_gardenlover
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowanie:

  1. Owoce pokrój na plasterki, usuwając wszystkie pestki.
  2. W dużym słoiku (6l lub dwa mniejsze) umieść warstwę owoców i zasyp cukrem, owoce, cukier etc. aż wypełnisz słoik.
  3. Ostatnią warstwą musi być cukier.
  4. Zakręć słoiki i odstaw na 3-4 dni.
  5. Powstały sok przelej przez gazę lub sitko, żeby pozbyć się owoców.
  6. Do dużego garnka wlej spirytus i wymieszaj go z sokiem z pigwowca. Odstaw na tydzień.
  7. Po tygodniu dopraw mieszankę miodem. Najlepiej umieścić miód w garnku i stopniowo dolewać nalewkę, cały czas mieszając.
  8. Przelej napój do butelek. Możesz wrzucić do nich opcjonalnie laskę cynamonu, wanilii i kilka goździków.
  9. Odstaw pigwówkę na miesiąc, żeby smak dojrzał
meantime
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Nalewka z pigwy jest naprawdę zdrowa

Nalewka z pigwy pomaga w walce z uporczywy kaszlem. Przynosi ulgę w dolegliwościach trawiennych i poprawia przemianę materii.
Pamiętaj jednak, że wystarczy mały kieliszek dziennie. To wciąż alkohol, a z nim zdecydowanie nie można przesadzać.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
kuechenkraenzchen.de
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×