NewsyPijesz kawę na czczo? Oto co się wtedy dzieje z twoim organizmem

Pijesz kawę na czczo? Oto co się wtedy dzieje z twoim organizmem

Kawa — pyszna, aromatyczna, stawiająca na nogi i pomagająca przetrwać trudne poranne chwile. Jej zalety są nie do podważenia, a mimo to często zachodzi pewna obawa. Czy kawę można pić na czczo? Odpowiedź jest bardzo prosta!

Czy kawa na czczo szkodzi?
Czy kawa na czczo szkodzi?
Źródło zdjęć: © canva.com

07.09.2023 10:28

Wielu z nas ciężko wyobrazić sobie dzień bez kawy. Ta z rana pozwala nam ogarnąć wszystkie poranne obowiązki, które piętrzą się przecież jak spadające na jesień liście. Problem w tym, że często sięgamy po kawę, zanim jeszcze zdążymy cokolwiek przekąsić. Serwowanie sobie sporej dawki kofeiny jeszcze przed śniadaniem już na odległość pachnie kontrowersją. Czy taka praktyka rzeczywiście nam szkodzi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wpływa na nas kawa?

Żeby odpowiedzieć sobie na pytanie, czy można pić kawę na czczo, najpierw należy zastanowić się, jak ten napój wpływa na ludzki organizm. Po latach spożywczej mitomanii coraz więcej osób zdaje sobie już sprawę z tego, że pita w rozsądnych ilościach kawa wcale nam nie szkodzi. Co więcej, pod wieloma względami jest ona wręcz zalecana.

Według specjalistów, spożywanie umiarkowanej ilości kawy chroni nas przed chorobami układu krążenia, wspomaga pracę jelit i odchudzanie. Czarny napój jest też całkiem porządnej klasy antyoksydantem, który spowalnia procesy starzenia się i działa przeciwzapalnie. Dodatkowo, co dosyć jasne, pobudza i poprawia koncentrację. Czy więc tak zdrowy napój może wpłynąć na nas negatywnie, gdy pijemy go na czczo?

Kawa na czczo

Nie istnieją żadne dowody naukowe, które potwierdziłyby to, że spożywana na pusty żołądek kawa wykazuje się określonym, negatywnym wpływem. Nie oznacza to jednak, że każda pora jest dobra na jej wypicie. Co ciekawe, ta sama zasada dotyczy również herbaty.

Kawa ma wiele zalet, ale również kilka wad
Kawa ma wiele zalet, ale również kilka wad© canva.com

Kawa, chociaż ma wiele niewątpliwych zalet, ma też jedną poważną wadę. Zawiera szczawiany, które zmniejszają wchłanialność niektórych składników mineralnych z pokarmu. Dietetycy apelują, by nie pić więc kawy do posiłku (zazwyczaj to się zdarza podczas śniadania), tylko zrobić to z co najmniej godzinnym odstępem.

Reasumując te dane, można dojść do ciekawych wniosków. Kawa pita na czczo jest właściwie lepszym pomysłem, niż spożywana tuż po lub do posiłku. Oczywiście duże znaczenie ma też rodzaj pitego napoju. Słodzona kawa z dużą ilością mleka nie powinna być niczyim faworytem. Powoduje wysoki wzrost poziomu cukru we krwi, co w przypadku zdrowych ludzi jest już niedobre, a u cukrzyków — wręcz niebezpieczne.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kawapicie kawyprodukty spożywcze
Wybrane dla Ciebie