Podaj modne ciasta na Wielkanoc. Wszystkie ciotki z wrażenia pospadają z krzeseł
Nie jest trudno znaleźć inspiracje na nietuzinkowe desery. Jak jednak znaleźć coś konkretnego w zalewie mnóstwa przepisów? Przedstawiamy TOP 3 modne ciasta na Wielkanoc, które będą hitem na świątecznym stole.
27.03.2024 19:25
To, co modne, nie oznacza, że oderwane od tradycji, klasyki. Na świątecznym stole powinny pojawić się i babki, i mazurki, sernik, makowiec czy dowolny fantazyjny przekładaniec. Zasada jest prosta: jeśli planujemy zaprosić gości na święta i zaserwować kilka ciast, nie rzucajmy się na eksperymenty. Jest duże prawdopodobieństwo, że coś nie wyjdzie, że nie będzie smakować czy wyglądać tak, jak powinno. Zatem jakie ciasto upiec, żeby zaskoczyć gości, ale też nie zaliczyć wtopy?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Modne ciasta na Wielkanoc. Czym zachwycić gości?
Nie jest to próba gaszenia zapału. Wręcz przeciwnie. Wśród sprawdzonych przepisów znajdziesz wiele cieszących się sporym zainteresowaniem, które wpisują się w obecne trendy. Chociaż warto w tym miejscu przypomnieć, że cukiernicze trendy na 2024 roku zakładają powrót do korzeni, tradycyjnych receptur i regionalnych smaków. Przykładami deserów wywodzących się z regionalnej tradycji kulinarnej Polski są m.in. śląska kopa czy ciasto brzdąc.
Modne ciasta na Wielkanoc. Bałwan w tropikach. Przepis
Biszkopt jasny:
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 całe jajka,
- 8 żółtek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Biszkopt makowy:
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki maku,
- 1/2 szklanki cukru,
- 8 białek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń,
- 500 ml zimnej śmietanki 30 proc.,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego.
Polewa:
- 45 g czekolady gorzkiej,
- Ok. 7-8 łyżek śmietany 30 lub 18 proc.
Przygotowanie:
- Zacznij od biszkoptu makowego. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijaj, aż masa staje się sztywna i błyszcząca. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz mak i delikatnie wymieszaj całość. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C przez 15-20 minut. Gotowy biszkopt ostudź i wyjmij z blachy.
- Biszkopt jasny: Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem, po czym dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto piecz w 180 st. C przez 15-20 minut. Gotowe ostudź, a następnie podziel na dwa blaty.
- Krem: Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, a następnie ostudź całość. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zimne galaretki. Następnie dodaj do masy pokrojone brzoskwinie i delikatnie całość wymieszaj.
- Składanie ciasta: Pierwszą warstwą jest jedna część jasnego biszkoptu. Blat ten posmaruj cienką warstwą dżemu porzeczkowego, na nim rozprowadź połowę masy śmietankowej. Całość przykryj biszkoptem makowym. Następnie wyłóż resztę kremu, na to drugi blat jasnego biszkoptu. Delikatnie dociśnij całość.. Gotowe ciasto włóż do lodówki.
- Następnie przygotuj polewę. Śmietanę zagotuj, dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj, aż polewa będzie gładka. Tak przygotowaną polewą pokryj ciasto równomiernie. Ciasto włóż ponownie do lodówki na 2-3 godziny.
Zobacz także
Ciasto migdałowe. Przepis na modne wielkanocne ciasto
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 300 g mascarpone,
- płatki migdałów (opcjonalnie, do dekoracji).
Przygotowanie:
- Arkusze ciasta francuskiego podziel na dwie równe części. Każdą z nich możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Na jednej z takich części rozsyp dodatkowo płatki migdałów. Ten blat posłuży jednocześnie jako wykończenie i dekoracja całego ciasta.
- Blaty z ciasta francuskiego piecz przez 25 minut w temp. 180 st. C.
- Następnie przygotuj masę. Zmiksuj serek mascarpone i masę krówkową.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu upieczonych blatów wystarczy przełożyć je masą.
Przepis na modne ciasto Vanessa. W sam raz na Wielkanoc
Składniki:
- słodka śmietana 30 procent (dobrze schłodzona),
- dwie saszetki śmietan-fixu,
- pół kostki masła,
- 1 litr mleka,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- 2 saszetki budyniu czekoladowego,
- 1/4 szklanki kakao,
- 1/3 szklanki cukru,
- półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- posypka czekoladowa,
- paczka herbatników.
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywno. Po koniec dodaj żółtka i cukier. Rób to stopniowo.
- Następnie dodaj przesianą mąkę oraz kakao. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej przygotowaną masę. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15-20 minut.
- Następnie wymieszaj budyniowe proszki z mlekiem i drobno posiekaną czekoladą i przełóż całość do rondelka. Zagotuj całość, cały czas mieszając. Przypilnuj, by nic się nie przypaliło.
- Kiedy czekolada rozpuści się w mleku, odstaw rondelek na bok do wystudzenia.
- Chłodny już budyń zmiksuj z posiekanym masłem na aksamitny, jednolity krem.
- Gotowy krem rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym spodzie. Poukładaj na nim herbatniki.
- Następnie zmiksuj śmietanę z cukrem pudrem oraz śmietan-fixami. Kiedy masa będzie sztywna, rozsmaruj ją na warstwie herbatników.
- Ciasto Vanessa wstaw na pół godziny do lodówki, a na koniec udekoruj je czekoladową posypką.