PrzepisWielkanocMoja ciocia ze Śląska co roku przywozi to ciasto na Wielkanoc. Po przekrojeniu można się zdziwić

Moja ciocia ze Śląska co roku przywozi to ciasto na Wielkanoc. Po przekrojeniu można się zdziwić

Święcelnik - Pyszności
Święcelnik - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | onairda
27.03.2024 10:58

Święta Wielkanocne w całej Polsce mają kilka wspólnych mianowników, jak jaja czy biała kiełbasa. Na kulinarnej mapie naszego kraju nie brakuje jednak regionalnych przysmaków, które goszczą na świątecznych stołach w różnych rejonach. Moja ciocia co roku przywozi wyjątkowe ciasto, które po przekrojeniu ujawnia swoją niesłodką tajemnicę.

Święcelnik, bo o nim mowa, to wyjątkowa potrawa, która łączy w sobie tradycję wielkanocną ze smakiem śląskiej kuchni. To nie tylko pyszne ciasto, ale także symbol kulturowej tożsamości regionu. Wkładanie święcelnika do koszyka ze święconką to piękny zwyczaj, który podkreśla znaczenie tej potrawy w religijnym i społecznym kontekście. Nadziewane wędzonką, kiełbasą lub frankfurterkami ciasto chlebowe staje się nie tylko smacznym posiłkiem, ale także symbolem obfitości i dostatku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śląski święcelnik zaskoczy twoich bliskich

Od XII wieku mieszkańcy Połomia w Wielkanoc przygotowuję święcelnik. W mojej rodzinie przepis krąży od wielu lat i tak naprawdę nikt nie wie, kiedy to ciasto pojawiło się u nas po raz pierwszy.

Właściwie to nie wiemy kto wpadł na pomysł święcelnika. Możemy tylko przypuszczać. Dawniej tylko w domu się piekło. Być może komuś zostało ciasto, trochę mięsa. Wszystko zmieszał i wyszedł święcelnik - mówi Magdalena Herman, sołtys Połomi w rozmowie z Dziennikiem Zachodnim.
Święcelnik - Pyszności
Święcelnik - Pyszności© Canva | IGambardella

Ciasto tradycyjnie wypieka się w Wielki Piątek. Unosząca się woń wypieku i tłustego mięsa jest dodatkową pokusą w trakcie trwającego ścisłego postu i wyjątkowo wymagającym treningiem silnej woli.

Składniki:

  • 100 g drożdży,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • ok. pół litra mleka,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 50 g roztopionego masła,
  • wędlina: surowa, podwędzana kiełbasa, szynka, baleron, boczek lub inne rodzaje wędlin,
  • chrzan (opcjonalnie),
  • jajko do smarowania.


Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść drożdże w szklance ciepłego mleka z łyżką cukru. Odstaw na 5 minut, aż zaczną pracować.
  2. Mąkę wsyp do robota kuchennego z hakiem do ciasta chlebowego. Dodaj zaczyn drożdżowy, jajka, sól i stopniowo dolewaj pozostałe mleko, cały czas mieszając.
  3. Na koniec dodaj stopione, przestudzone masło. Ciasto powinno być elastyczne, lśniące i odklejać się od miski i rąk.
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkuj na prostokąt.
  5. Ciasto możesz posmarować chrzanem dla lepszego smaku.
  6. Na środku ułóż wędliny i zwiń ciasto w roladę lub nadaj mu inny kształt.
  7. Włóż ciasto do wysmarowanej masłem formy, np. keksówki. Górę posmaruj rozmąconym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  8. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza. Włóż wyrośnięte ciasto i piecz przez około 40-45 minut.
  9. Wystudzone ciasto pokrój jak chleb i podawaj z chrzanem i żurawiną.

Po wystudzeniu ciasto pokrój na kawałki i serwuj jak chleb. W moim domu święcelnik serwuje się najczęściej w towarzystwie żurawiny i chrzanu. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także