Pokazał, co podano w wojsku. Niektórzy na ten widok tracą apetyt

Żołnierze zawodowi w czasie służby mogą liczyć na posiłek. Nie ma mowy tutaj o żurku z Sheratona, ale niektóre dania zaskakują nawet tych, którzy nie mają wysublimowanych kubków smakowych. Na widok tej zupy szybko można stracić apetyt.

To danie zaskoczyło wojskowychTo danie zaskoczyło wojskowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Podobnie jak w szpitalach, jedzenie w wojsku ma zapewnić odpowiednią dawkę energii. Istnieją regulacje dotyczące odpowiedniej kaloryczności, ale sam smak pozostaje już w gestii kucharza. Zdarzyć się mogą posiłki, po których nawet Magda Gessler nie rzuciłaby talerzem, ale znaleźć można również jedzeniowe czarne owce. Na facebookowym profilu "Wyżywienie w Wojsku" żołnierze dzielą się zdjęciami swoich talerzy. Czasem można pozazdrościć, ale w przypadku zupy parówkowej szybko można stracić apetyt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić

Zupa parówkowa w wojsku

Zdjęcie zupy parówkowej wywołało niemałe kontrowersje i nic w tym dziwnego. Już na samym zdjęciu prezentuje się, delikatnie mówiąc, mało apetycznie. Kawałki parówki, wysmażone każda w inny sposób, zanurzone w szarej brei niejedną osobę odstraszą od jedzenia. Taki właśnie posiłek zaoferowano w Wojskowym Oddziale Gospodarczym w Zegrzu.

Przypomina to bardziej resztki ze stołu niż pełnoprawny posiłek. Kiepskiej jakości mięso, na dodatek przypalone i absolutny brak warzyw to danie, które zaserwowano żołnierzom.

Nie wszędzie jest tak źle

Oczywiście zupa parówkowa to tylko jeden ze słabszych przykładów wyżywienia w wojsku. Różne jednostki mogą mieć odmienne standardy i zasady żywieniowe. Żołnierze wykonujący zadania o wysokim wysiłku fizycznym otrzymują większe racje żywnościowe, aby zaspokoić ich zwiększone potrzeby.

Posiłki dla żołnierzy można podzielić na dwa rodzaje. Pierwsze to te, które są serwowane, gdy kucharze mają do dyspozycji pełne zaplecze kuchenne, co umożliwia przygotowanie bardziej zróżnicowanych i skomplikowanych potraw.

Posiłek w GZ Bemowo Piskie
Posiłek w GZ Bemowo Piskie © Facebook

Drugi rodzaj to posiłki poligonowe. Dostarczane żołnierzom podczas ćwiczeń w terenie, gdzie warunki są znacznie trudniejsze, a możliwości przygotowania posiłków ograniczone. W takich sytuacjach często stosuje się racje żywnościowe lub posiłki przygotowywane w polowych kuchniach.

Nie da się jednak ukryć, że to kiepskie przykłady najbardziej rozgrzewają. Patrząc na zupę parówkową, nie ma co się dziwić. Tym bardziej że wiele innych jednostek udowadnia, że da się to zrobić o wiele lepiej. Oczywiście "kiedyś to było inaczej" i takie posiłki były marzeniem. Zmieniły się jednak czasy, wzrosła świadomość i możliwości. Warto zadbać o to, by wszystkie placówki korzystały z tego jednakowo.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat