Polacy depczą, zamiast zbierać. Wystarczy 10, żeby zrobić lekarstwo na ból stawów
Nawet nie wiemy, jakie cuda natury mijamy, nie zwracając na nie uwagi. Są nimi m.in. kasztany. Zazwyczaj traktujemy je jako ozdobę czy materiał do stworzenia pokracznych ludzików. Mimo że nasiona kasztanowca są niejadalne (w przeciwieństwie do maronów), mogą posłużyć za bazę nalewki, która potrafi zdziałać cuda.
04.10.2023 11:38
Kasztany obok wrzosów czy jarzębiny zwiastują nadchodzącą powoli jesień. Warto mieć na uwadze, że polskie kasztany z kasztanowca zwyczajnego, które znajdziemy np. w parku, są jadalne wyłącznie dla zwierząt. Dla ludzi mogą być nawet trujące (ze względu na zawartość neurotoksycznej eskuliny). Niemniej przygotować z nich można cudowną miksturę do wcierania, która sprawdzi się w przypadku chorych stawów i żył.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kasztanowiec zwyczajny - remedium na choroby stawów i żył
Kasztany, czyli nasiona pochodzące z kasztanowca zwyczajnego mają szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. Kora, niedojrzałe owoce, białe kwiaty oraz nasiona stanowią cenne źródło saponin triterpenowych, a z nich za naważniejszą i najbardziej cenioną uznaje się escynę. Przypisuje się jej właściwości łagodzące stany zapalne i wzmacniająca ścianki żył.
Wyciąg z kasztanowca poza tym, że wzmacnia naczynia krwionośne, ma też działanie przeciwzakrzepowe, łagodzi obrzęki, jest używany w lekach na krwiaki, zapalenia ścięgien i odmrożenia, pomaga w walce o zdrowe stawy (usprawnia przemiany metaboliczne w błonie maziowej torebki stawowej). Ponadto wyciąg z kasztanowca zwyczajnego znalazł zastosowanie w walce z cellulitem.
Jak przygotować nalewkę z kasztanowca?
Składniki:
- 10 kasztanów (dojrzałych, świeżych),
- alkohol 40 proc.
Przygotowanie:
- Kasztany dobrze wymyj, posiekaj i przełóż do słoika.
- Następnie zalej je alkoholem (tyle, by przykryć całość).
- Słoik zakręć i odstaw na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząśnij słoikiem.
- Po tym czasie odcedź nalewkę i przelej ją do butelek (najlepiej z ciemnego szkła). Przechowuj ją w suchym i ciemnym miejscu.
Kilka kropel nalewki możesz dodawać do kąpieli bądź stosować zewnętrznie na bolące miejsca. Odradza się stosowania mikstury wewnętrznie ze względu na możliwą szkodliwość związków czynnych zawartych w kasztanach (część fitoterapeutów utrzymuje, że jest ona minimalna).
Kasztan jadalny
Kasztan jadalny i kasztanowiec zwyczajny to dwie zupełnie różne rośliny. Kasztany jadalne pochodzą z drzewa z rodziny bukowatych i nazywane są maronami. Można je jeść na surowo, choć najczęściej są prażone lub pieczone. Ze względu na niesprzyjający klimat w Polsce w niewielu miejscach można spotkać Castanea Sativa, czyli drzewo kasztanów jadalnych. Niemniej marony należą do bardzo zdrowych orzechów.
Bogate są w składniki odżywcze, takie jak witaminy (np. witamina C i witaminy z grupy B), minerały (np. potas, magnez), błonnik i przeciwutleniacze. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia, pomagając obniżać ciśnienie krwi i regulować poziom cholesterolu. Ponadto mogą wspierać trawienie i działanie układu odpornościowego.