Polacy depczą, zamiast zbierać. Wystarczy 10, żeby zrobić lekarstwo na ból stawów

Nawet nie wiemy, jakie cuda natury mijamy, nie zwracając na nie uwagi. Są nimi m.in. kasztany. Zazwyczaj traktujemy je jako ozdobę czy materiał do stworzenia pokracznych ludzików. Mimo że nasiona kasztanowca są niejadalne (w przeciwieństwie do maronów), mogą posłużyć za bazę nalewki, która potrafi zdziałać cuda.

Nalewka z kasztanów to remedium na bolące stawyNalewka z kasztanów to remedium na bolące stawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kasztany obok wrzosów czy jarzębiny zwiastują nadchodzącą powoli jesień. Warto mieć na uwadze, że polskie kasztany z kasztanowca zwyczajnego, które znajdziemy np. w parku, są jadalne wyłącznie dla zwierząt. Dla ludzi mogą być nawet trujące (ze względu na zawartość neurotoksycznej eskuliny). Niemniej przygotować z nich można cudowną miksturę do wcierania, która sprawdzi się w przypadku chorych stawów i żył.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszny klasyk

Kasztanowiec zwyczajny - remedium na choroby stawów i żył

Kasztany, czyli nasiona pochodzące z kasztanowca zwyczajnego mają szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. Kora, nie­doj­rza­łe owoce, białe kwia­ty oraz na­sio­na stanowią cenne źródło sa­po­nin tri­ter­pe­no­wych, a z nich za naważniejszą i najbardziej cenioną uznaje się escy­nę. Przypisuje się jej właściwości ła­go­dzące stany zapal­ne i wzmac­niająca ścian­ki żył.

Wyciąg z kasztanowca poza tym, że wzmac­nia na­czy­nia krwio­no­śne, ma też dzia­ła­nie prze­ciw­za­krze­po­we, łagodzi obrzęki, jest używany w lekach na krwia­ki, za­pa­le­nia ścię­gien i od­mro­że­nia, pomaga w walce o zdrowe stawy (usprawnia przemiany metaboliczne w błonie maziowej torebki stawowej). Ponadto wyciąg z kasztanowca zwyczajnego znalazł zastosowanie w walce z cellulitem.

Nalewka z kasztanów działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo
Nalewka z kasztanów działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo © Pixabay

Jak przygotować nalewkę z kasztanowca?

Składniki:

  • 10 kasztanów (dojrzałych, świeżych),
  • alkohol 40 proc.

Przygotowanie:

  1. Kasztany dobrze wymyj, posiekaj i przełóż do słoika.
  2. Następnie zalej je alkoholem (tyle, by przykryć całość).
  3. Słoik zakręć i odstaw na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząśnij słoikiem.
  4. Po tym czasie odcedź nalewkę i przelej ją do butelek (najlepiej z ciemnego szkła). Przechowuj ją w suchym i ciemnym miejscu.

Kilka kropel nalewki możesz dodawać do kąpieli bądź stosować zewnętrznie na bolące miejsca. Odradza się stosowania mikstury wewnętrznie ze względu na możliwą szkodliwość związków czynnych zawartych w kasztanach (część fitoterapeutów utrzymuje, że jest ona minimalna).

Kasztan jadalny

Kasztan jadalny i kasztanowiec zwyczajny to dwie zupełnie różne rośliny. Kasztany jadalne pochodzą z drzewa z rodziny bukowatych i nazywane są maronami. Można je jeść na surowo, choć najczęściej są prażone lub pieczone. Ze względu na niesprzyjający klimat w Polsce w niewielu miejscach można spotkać Castanea Sativa, czyli drzewo kasztanów jadalnych. Niemniej marony należą do bardzo zdrowych orzechów.

Bogate są w składniki odżywcze, takie jak witaminy (np. witamina C i witaminy z grupy B), minerały (np. potas, magnez), błonnik i przeciwutleniacze. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia, pomagając obniżać ciśnienie krwi i regulować poziom cholesterolu. Ponadto mogą wspierać trawienie i działanie układu odpornościowego.

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?