Polacy ignorują wartościowy rodzaj kawy. Pomaga schudnąć, nie zaburza pracy serca

Wiele osób nie może wyobrazić sobie poranka bez filiżanki kawy. Zamiast jednak znów parzyć klasyczny napar, sięgnij po smaczny i zdrowy zamiennik.

Kawa jęczmiennaKawa jęczmienna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kawa niejedno ma imię i nie mam tutaj na myśli różnych wariacji z mlekiem czy słodkimi dodatkami. Czarna gości w naszych domach od pokoleń, zbożową podaje się często dzieciom. Warto jednak zwrócić uwagę również na kawę jęczmienną, która oczaruje nie tylko smakiem, ale również właściwościami. Pijają ją nawet Włosi, nazywając caffè d’orzo, więc zdecydowanie można czasem zejść ze ścieżki klasycznego espresso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Czym jest kawa jęczmienna?

Jak sama nazwa wskazuje, podstawą tej kawy jest jęczmień, a dokładniej jego prażone i mielone ziarna. Prażenie nadaje im charakterystyczny aromat i ciemniejszy kolor, podobnie jak w przypadku klasycznej kawy. W przeciwieństwie do oryginału nie posiada jednak kofeiny, dzięki czemu może być pita przez dzieci, kobiety w ciąży, osoby z problemami z ciśnieniem czy też z drażliwym żołądkiem.

Kawa jęczmienna ma łagodny, zbożowy smak z delikatnymi nutami karmelu i orzechów. Jej aromat jest mniej intensywny niż tradycyjnej kawy, ale nadal przyjemny i charakterystyczny. Nie posiada goryczki typowej dla kawy z kofeiną.

Właściwości kawy jęczmiennej

Jęczmień jest dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości. To napój, który pomoże w walce z dolegliwościami żołądkowymi i uczuciem ciężkości. Naturalnie może wspomóc również proces odchudzania.

W kawie jęczmiennej znaleźć można także minerały, takie jak potas, magnez, cynk i fosfor, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki temu wspiera układ nerwowy, pracę mięśni i serca, pomaga w redukcji stresu, pomaga w regulacji ciśnienia krwi czy też wzmacnia odporność. Jęczmień zawiera także antyoksydanty, takie jak polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić komórki przed uszkodzeniem, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych. Taka kawa nie podrażnia błony śluzowej żołądka tak jak tradycyjna kawa ze względu na brak kofeiny i niższą kwasowość.

Jak parzyć kawę z jęczmienia?

Kawę jęczmienną można przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie parzy się ją gorącą wodą, ale można ją również gotować, co wydobywa jej pełny aromat. Dla urozmaicenia smaku warto dodać przyprawy takie jak cynamon, kardamon czy imbir. Kawa jęczmienna doskonale komponuje się z mlekiem lub napojami roślinnymi, a w cieplejsze dni można z niej przygotować napój na zimno z lodem.

Kawa jęczmienna to zdrowy substytut czarnej
Kawa jęczmienna to zdrowy substytut czarnej © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Kawa jęczmienna może być wykorzystywana jako składnik w kuchni. Mielona kawa jęczmienna może być dodawana do ciast czekoladowych, pierników, babek, a nawet biszkoptów. Napar z mocnej kawy jęczmiennej może posłużyć jako baza do kremów, musów, ganaszy czy polew. Może być ciekawym składnikiem marynat do wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Zawarte w jęczmieniu enzymy mogą delikatnie zmiękczać mięso, a palony aromat doda mu głębi i złożoności.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości