Polacy ignorują wartościowy rodzaj kawy. Pomaga schudnąć, nie zaburza pracy serca

Wiele osób nie może wyobrazić sobie poranka bez filiżanki kawy. Zamiast jednak znów parzyć klasyczny napar, sięgnij po smaczny i zdrowy zamiennik.

Kawa jęczmiennaKawa jęczmienna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kawa niejedno ma imię i nie mam tutaj na myśli różnych wariacji z mlekiem czy słodkimi dodatkami. Czarna gości w naszych domach od pokoleń, zbożową podaje się często dzieciom. Warto jednak zwrócić uwagę również na kawę jęczmienną, która oczaruje nie tylko smakiem, ale również właściwościami. Pijają ją nawet Włosi, nazywając caffè d’orzo, więc zdecydowanie można czasem zejść ze ścieżki klasycznego espresso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Czym jest kawa jęczmienna?

Jak sama nazwa wskazuje, podstawą tej kawy jest jęczmień, a dokładniej jego prażone i mielone ziarna. Prażenie nadaje im charakterystyczny aromat i ciemniejszy kolor, podobnie jak w przypadku klasycznej kawy. W przeciwieństwie do oryginału nie posiada jednak kofeiny, dzięki czemu może być pita przez dzieci, kobiety w ciąży, osoby z problemami z ciśnieniem czy też z drażliwym żołądkiem.

Kawa jęczmienna ma łagodny, zbożowy smak z delikatnymi nutami karmelu i orzechów. Jej aromat jest mniej intensywny niż tradycyjnej kawy, ale nadal przyjemny i charakterystyczny. Nie posiada goryczki typowej dla kawy z kofeiną.

Właściwości kawy jęczmiennej

Jęczmień jest dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości. To napój, który pomoże w walce z dolegliwościami żołądkowymi i uczuciem ciężkości. Naturalnie może wspomóc również proces odchudzania.

W kawie jęczmiennej znaleźć można także minerały, takie jak potas, magnez, cynk i fosfor, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki temu wspiera układ nerwowy, pracę mięśni i serca, pomaga w redukcji stresu, pomaga w regulacji ciśnienia krwi czy też wzmacnia odporność. Jęczmień zawiera także antyoksydanty, takie jak polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić komórki przed uszkodzeniem, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych. Taka kawa nie podrażnia błony śluzowej żołądka tak jak tradycyjna kawa ze względu na brak kofeiny i niższą kwasowość.

Jak parzyć kawę z jęczmienia?

Kawę jęczmienną można przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie parzy się ją gorącą wodą, ale można ją również gotować, co wydobywa jej pełny aromat. Dla urozmaicenia smaku warto dodać przyprawy takie jak cynamon, kardamon czy imbir. Kawa jęczmienna doskonale komponuje się z mlekiem lub napojami roślinnymi, a w cieplejsze dni można z niej przygotować napój na zimno z lodem.

Kawa jęczmienna to zdrowy substytut czarnej
Kawa jęczmienna to zdrowy substytut czarnej © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Kawa jęczmienna może być wykorzystywana jako składnik w kuchni. Mielona kawa jęczmienna może być dodawana do ciast czekoladowych, pierników, babek, a nawet biszkoptów. Napar z mocnej kawy jęczmiennej może posłużyć jako baza do kremów, musów, ganaszy czy polew. Może być ciekawym składnikiem marynat do wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Zawarte w jęczmieniu enzymy mogą delikatnie zmiękczać mięso, a palony aromat doda mu głębi i złożoności.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟