Polacy zajadają się aż miło. Ulubione letnie warzywo może zamienić się w truciznę

Cukinia, choć zazwyczaj zdrowa i smaczna, w pewnych warunkach może stać się niebezpieczna dla zdrowia. Kiedy unikać tego popularnego warzywa?

Cukinia na patelniCukinia na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Cukinia to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w letniej kuchni. Jest delikatna w smaku, lekkostrawna i wszechstronna – świetnie nadaje się do duszenia, pieczenia, faszerowania czy grillowania. Jednak nie każdy wie, że cukinia, choć z reguły bezpieczna i zdrowa, w pewnych warunkach może stać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Kiedy cukinia staje się trująca?

Za toksyczność cukinii odpowiadają kukurbitacyny – naturalnie występujące związki chemiczne o gorzkim smaku. W normalnych warunkach w uprawianych odmianach cukinii występują w śladowych ilościach i nie stanowią zagrożenia. Jednak w pewnych sytuacjach ich stężenie może gwałtownie wzrosnąć. Może się tak zdarzyć, gdy:

  • cukinia pochodzi z samodzielnej uprawy, a nasiona były pochodzenia niewiadomego lub nieprofesjonalnego,
  • roślina była narażona na "stres" (susza, wysokie temperatury),
  • nastąpiło niekontrolowane skrzyżowanie cukinii z dzikimi odmianami dyniowatych, które naturalnie zawierają dużo kukurbitacyn.

Objawy zatrucia cukinią

Najważniejszym sygnałem ostrzegawczym jest intensywnie gorzki smak. Cukinia o podwyższonej zawartości kukurbitacyn jest wyjątkowo nieprzyjemna w smaku i tego nie da się przeoczyć. Nawet po obróbce cieplnej gorycz pozostaje bardzo wyraźna. Spożywanie takich warzyw może prowadzić do silnych zatruć pokarmowych, takich jak nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, a w skrajnych przypadkach – odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych.

Jak unikać niebezpiecznej cukinii?

Zawsze zwracaj uwagę na smak cukinii przed dodaniem jej do potrawy. Jeżeli wyczujesz gorycz, lepiej zrezygnować z jej spożycia. Kiedy gorycz jest niewielka, możesz spróbować wydobyć ją z cukinii. Wystarczy obrać warzywo ze skórki i pokroić je na mniejsze kawałki, na przykład w plastry. Następnie trzeba posypać je obficie solą i odczekać około 30 minut, a potem przepłukać cukinię pod bieżącą wodą. Warto jednak podkreślić, że ten zabieg nie daje stuprocentowej gwarancji, że warzywo przestanie być gorzkie.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje