Polacy zajadają się aż miło. Ulubione letnie warzywo może zamienić się w truciznę
Cukinia, choć zazwyczaj zdrowa i smaczna, w pewnych warunkach może stać się niebezpieczna dla zdrowia. Kiedy unikać tego popularnego warzywa?
Cukinia to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w letniej kuchni. Jest delikatna w smaku, lekkostrawna i wszechstronna – świetnie nadaje się do duszenia, pieczenia, faszerowania czy grillowania. Jednak nie każdy wie, że cukinia, choć z reguły bezpieczna i zdrowa, w pewnych warunkach może stać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Kiedy cukinia staje się trująca?
Za toksyczność cukinii odpowiadają kukurbitacyny – naturalnie występujące związki chemiczne o gorzkim smaku. W normalnych warunkach w uprawianych odmianach cukinii występują w śladowych ilościach i nie stanowią zagrożenia. Jednak w pewnych sytuacjach ich stężenie może gwałtownie wzrosnąć. Może się tak zdarzyć, gdy:
- cukinia pochodzi z samodzielnej uprawy, a nasiona były pochodzenia niewiadomego lub nieprofesjonalnego,
- roślina była narażona na "stres" (susza, wysokie temperatury),
- nastąpiło niekontrolowane skrzyżowanie cukinii z dzikimi odmianami dyniowatych, które naturalnie zawierają dużo kukurbitacyn.
Objawy zatrucia cukinią
Najważniejszym sygnałem ostrzegawczym jest intensywnie gorzki smak. Cukinia o podwyższonej zawartości kukurbitacyn jest wyjątkowo nieprzyjemna w smaku i tego nie da się przeoczyć. Nawet po obróbce cieplnej gorycz pozostaje bardzo wyraźna. Spożywanie takich warzyw może prowadzić do silnych zatruć pokarmowych, takich jak nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, a w skrajnych przypadkach – odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych.
Jak unikać niebezpiecznej cukinii?
Zawsze zwracaj uwagę na smak cukinii przed dodaniem jej do potrawy. Jeżeli wyczujesz gorycz, lepiej zrezygnować z jej spożycia. Kiedy gorycz jest niewielka, możesz spróbować wydobyć ją z cukinii. Wystarczy obrać warzywo ze skórki i pokroić je na mniejsze kawałki, na przykład w plastry. Następnie trzeba posypać je obficie solą i odczekać około 30 minut, a potem przepłukać cukinię pod bieżącą wodą. Warto jednak podkreślić, że ten zabieg nie daje stuprocentowej gwarancji, że warzywo przestanie być gorzkie.