Przecier ogórkowy robię bez użycia tarki. Patent babci sprawdza się najlepiej
Bez tarcia i ze świeżych ogórków - niezastąpiony jesienią i zimą przecier ogórkowy do słoików zrobisz raz-dwa dzięki babcinej metodzie. Pokochasz ten przepis.
27.08.2024 13:36
Jak zrobić przecier ogórkowy do słoików na zimę? Wystarczy, że poznasz babciny trik, a przygotowanie pysznej bazy do zupy ogórkowej pójdzie jak z płatka. Koniecznie sprawdź ten patent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przecier z ogórków bez użycia tarki. Babciny trik
Do przygotowania przecieru ogórkowego do słoików na zimę nie potrzebujesz kształtnych ogórków - w tym przypadku do słoika powędrować mogą wszystkie te, które nie nadają się do kiszenia czy marynowania w occie (zdeformowane, przejrzałe, ale nie nadgniłe czy zepsute!), bo i tak będą musiały zostać przetarte, jak przystało na przecier. W jaki sposób?
Zwykle przecier ogórkowy robi się z ogórków potraktowanych tarką, ale jeśli do przerobienia są kilogramy warzyw, to naprawdę żmudna i zdająca się nie mieć końca praca. Dlatego też warto znaleźć inny sposób na ich przetworzenie. Z pewnością niejedna babcia potwierdzi, że ogórki na przecier równie dobrze można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o drobnym sicie.
Tak przygotowane wystarczy potraktować solą kamienną, dobrze zamieszać i przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Podczas mielenia ogórki wypuszczają na tyle wody, że niemalże natychmiast tworzy się zalewa. Przecieru ogórkowego ze świeżych ogórków nie pasteryzujemy.
Rewelacyjny przecier ogórkowy ze świeżych ogórków. Przepis
Składniki:
- ogórki gruntowe,
- sól kamienna - 1 duża łyżka płaska soli na 1 litr pulpy ogórkowej,
- ząbki czosnku - 2-3 ząbki na 1 kilogram ogórków,
- kilka grubych łodyg kopru.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyj, osusz, a następnie pozbądź się końcówek i pokrój na mniejsze kawałki wzdłuż.
- Ogórki przepuść przez drobne sito maszynki do mielenia mięsa.
- Co jakiś czas przepuść przez maszynkę ząbki czosnku.
- Odmierz gotową pulpę ogórkową i na każdy litr przygotuj czubatą łyżkę soli kamiennej.
- Dokładnie wymieszaj pulpę z solą, a następnie przełóż przecier do wyparzonych słoików do 4/5 wysokości słoika.
- Do każdego słoika włóż po 2-3 kawałki grubej łodygi kopru.
- Słoiki zakręć i odstaw na 4-5 w zacienione miejsce o temp. pokojowej, a następnie schowaj w chłodnym miejscu np. w piwnicy. Możesz też ogórki przenieść do piwnicy od razu (wcześniejsze przechowywanie ich w temp. pokojowej przyspieszy proces kiszenia).