PrzepisZupyPrzecier ogórkowy robię bez użycia tarki. Patent babci sprawdza się najlepiej

Przecier ogórkowy robię bez użycia tarki. Patent babci sprawdza się najlepiej

Najlepsza zupa ogórkowa powstaje z domowej roboty przecieru
Najlepsza zupa ogórkowa powstaje z domowej roboty przecieru
Źródło zdjęć: © Canva | kwasny221

27.08.2024 13:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bez tarcia i ze świeżych ogórków - niezastąpiony jesienią i zimą przecier ogórkowy do słoików zrobisz raz-dwa dzięki babcinej metodzie. Pokochasz ten przepis.

Jak zrobić przecier ogórkowy do słoików na zimę? Wystarczy, że poznasz babciny trik, a przygotowanie pysznej bazy do zupy ogórkowej pójdzie jak z płatka. Koniecznie sprawdź ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przecier z ogórków bez użycia tarki. Babciny trik

Do przygotowania przecieru ogórkowego do słoików na zimę nie potrzebujesz kształtnych ogórków - w tym przypadku do słoika powędrować mogą wszystkie te, które nie nadają się do kiszenia czy marynowania w occie (zdeformowane, przejrzałe, ale nie nadgniłe czy zepsute!), bo i tak będą musiały zostać przetarte, jak przystało na przecier. W jaki sposób?

Zwykle przecier ogórkowy robi się z ogórków potraktowanych tarką, ale jeśli do przerobienia są kilogramy warzyw, to naprawdę żmudna i zdająca się nie mieć końca praca. Dlatego też warto znaleźć inny sposób na ich przetworzenie. Z pewnością niejedna babcia potwierdzi, że ogórki na przecier równie dobrze można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o drobnym sicie.

Tak przygotowane wystarczy potraktować solą kamienną, dobrze zamieszać i przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Podczas mielenia ogórki wypuszczają na tyle wody, że niemalże natychmiast tworzy się zalewa. Przecieru ogórkowego ze świeżych ogórków nie pasteryzujemy.

Przecier ogórkowy domowej roboty dodaje zupie głębkiego smaku
Przecier ogórkowy domowej roboty dodaje zupie głębkiego smaku© Canva | stockphotostudio

Rewelacyjny przecier ogórkowy ze świeżych ogórków. Przepis

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • sól kamienna - 1 duża łyżka płaska soli na 1 litr pulpy ogórkowej,
  • ząbki czosnku - 2-3 ząbki na 1 kilogram ogórków,
  • kilka grubych łodyg kopru.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, osusz, a następnie pozbądź się końcówek i pokrój na mniejsze kawałki wzdłuż.
  2. Ogórki przepuść przez drobne sito maszynki do mielenia mięsa.
  3. Co jakiś czas przepuść przez maszynkę ząbki czosnku.
  4. Odmierz gotową pulpę ogórkową i na każdy litr przygotuj czubatą łyżkę soli kamiennej.
  5. Dokładnie wymieszaj pulpę z solą, a następnie przełóż przecier do wyparzonych słoików do 4/5 wysokości słoika.
  6. Do każdego słoika włóż po 2-3 kawałki grubej łodygi kopru.
  7. Słoiki zakręć i odstaw na 4-5 w zacienione miejsce o temp. pokojowej, a następnie schowaj w chłodnym miejscu np. w piwnicy. Możesz też ogórki przenieść do piwnicy od razu (wcześniejsze przechowywanie ich w temp. pokojowej przyspieszy proces kiszenia).
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także