Przecier ogórkowy robię bez użycia tarki. Patent babci sprawdza się najlepiej

Bez tarcia i ze świeżych ogórków - niezastąpiony jesienią i zimą przecier ogórkowy do słoików zrobisz raz-dwa dzięki babcinej metodzie. Pokochasz ten przepis.

Najlepsza zupa ogórkowa powstaje z domowej roboty przecieruNajlepsza zupa ogórkowa powstaje z domowej roboty przecieru
Źródło zdjęć: © Canva | kwasny221

Jak zrobić przecier ogórkowy do słoików na zimę? Wystarczy, że poznasz babciny trik, a przygotowanie pysznej bazy do zupy ogórkowej pójdzie jak z płatka. Koniecznie sprawdź ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Przecier z ogórków bez użycia tarki. Babciny trik

Do przygotowania przecieru ogórkowego do słoików na zimę nie potrzebujesz kształtnych ogórków - w tym przypadku do słoika powędrować mogą wszystkie te, które nie nadają się do kiszenia czy marynowania w occie (zdeformowane, przejrzałe, ale nie nadgniłe czy zepsute!), bo i tak będą musiały zostać przetarte, jak przystało na przecier. W jaki sposób?

Zwykle przecier ogórkowy robi się z ogórków potraktowanych tarką, ale jeśli do przerobienia są kilogramy warzyw, to naprawdę żmudna i zdająca się nie mieć końca praca. Dlatego też warto znaleźć inny sposób na ich przetworzenie. Z pewnością niejedna babcia potwierdzi, że ogórki na przecier równie dobrze można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o drobnym sicie.

Tak przygotowane wystarczy potraktować solą kamienną, dobrze zamieszać i przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Podczas mielenia ogórki wypuszczają na tyle wody, że niemalże natychmiast tworzy się zalewa. Przecieru ogórkowego ze świeżych ogórków nie pasteryzujemy.

Przecier ogórkowy domowej roboty
Przecier ogórkowy domowej roboty dodaje zupie głębkiego smaku © Canva | stockphotostudio

Rewelacyjny przecier ogórkowy ze świeżych ogórków. Przepis

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • sól kamienna - 1 duża łyżka płaska soli na 1 litr pulpy ogórkowej,
  • ząbki czosnku - 2-3 ząbki na 1 kilogram ogórków,
  • kilka grubych łodyg kopru.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, osusz, a następnie pozbądź się końcówek i pokrój na mniejsze kawałki wzdłuż.
  2. Ogórki przepuść przez drobne sito maszynki do mielenia mięsa.
  3. Co jakiś czas przepuść przez maszynkę ząbki czosnku.
  4. Odmierz gotową pulpę ogórkową i na każdy litr przygotuj czubatą łyżkę soli kamiennej.
  5. Dokładnie wymieszaj pulpę z solą, a następnie przełóż przecier do wyparzonych słoików do 4/5 wysokości słoika.
  6. Do każdego słoika włóż po 2-3 kawałki grubej łodygi kopru.
  7. Słoiki zakręć i odstaw na 4-5 w zacienione miejsce o temp. pokojowej, a następnie schowaj w chłodnym miejscu np. w piwnicy. Możesz też ogórki przenieść do piwnicy od razu (wcześniejsze przechowywanie ich w temp. pokojowej przyspieszy proces kiszenia).
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami