Przecier ogórkowy robię bez użycia tarki. Patent babci sprawdza się najlepiej

Bez tarcia i ze świeżych ogórków - niezastąpiony jesienią i zimą przecier ogórkowy do słoików zrobisz raz-dwa dzięki babcinej metodzie. Pokochasz ten przepis.

Przecier ogórkowy robię bez użycia tarki. Patent babci sprawdza się najlepiejNajlepsza zupa ogórkowa powstaje z domowej roboty przecieru
Źródło zdjęć: © Canva | kwasny221
SKOMENTUJ

Jak zrobić przecier ogórkowy do słoików na zimę? Wystarczy, że poznasz babciny trik, a przygotowanie pysznej bazy do zupy ogórkowej pójdzie jak z płatka. Koniecznie sprawdź ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Przecier z ogórków bez użycia tarki. Babciny trik

Do przygotowania przecieru ogórkowego do słoików na zimę nie potrzebujesz kształtnych ogórków - w tym przypadku do słoika powędrować mogą wszystkie te, które nie nadają się do kiszenia czy marynowania w occie (zdeformowane, przejrzałe, ale nie nadgniłe czy zepsute!), bo i tak będą musiały zostać przetarte, jak przystało na przecier. W jaki sposób?

Zwykle przecier ogórkowy robi się z ogórków potraktowanych tarką, ale jeśli do przerobienia są kilogramy warzyw, to naprawdę żmudna i zdająca się nie mieć końca praca. Dlatego też warto znaleźć inny sposób na ich przetworzenie. Z pewnością niejedna babcia potwierdzi, że ogórki na przecier równie dobrze można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o drobnym sicie.

Tak przygotowane wystarczy potraktować solą kamienną, dobrze zamieszać i przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Podczas mielenia ogórki wypuszczają na tyle wody, że niemalże natychmiast tworzy się zalewa. Przecieru ogórkowego ze świeżych ogórków nie pasteryzujemy.

Przecier ogórkowy domowej roboty dodaje zupie głębkiego smaku
Przecier ogórkowy domowej roboty dodaje zupie głębkiego smaku © Canva | stockphotostudio

Rewelacyjny przecier ogórkowy ze świeżych ogórków. Przepis

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • sól kamienna - 1 duża łyżka płaska soli na 1 litr pulpy ogórkowej,
  • ząbki czosnku - 2-3 ząbki na 1 kilogram ogórków,
  • kilka grubych łodyg kopru.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, osusz, a następnie pozbądź się końcówek i pokrój na mniejsze kawałki wzdłuż.
  2. Ogórki przepuść przez drobne sito maszynki do mielenia mięsa.
  3. Co jakiś czas przepuść przez maszynkę ząbki czosnku.
  4. Odmierz gotową pulpę ogórkową i na każdy litr przygotuj czubatą łyżkę soli kamiennej.
  5. Dokładnie wymieszaj pulpę z solą, a następnie przełóż przecier do wyparzonych słoików do 4/5 wysokości słoika.
  6. Do każdego słoika włóż po 2-3 kawałki grubej łodygi kopru.
  7. Słoiki zakręć i odstaw na 4-5 w zacienione miejsce o temp. pokojowej, a następnie schowaj w chłodnym miejscu np. w piwnicy. Możesz też ogórki przenieść do piwnicy od razu (wcześniejsze przechowywanie ich w temp. pokojowej przyspieszy proces kiszenia).

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób