Przekąski na Wielkanoc. Świetnie smakują i wyglądają jak małe dzieła sztuki
Dzisiaj chcemy ci zaproponować trzy ciekawe przekąski na Wielkanoc, które zachwycą nie tylko kubki smakowe twoich gości, ale również ich oczy. Te małe dzieła sztuki znikną z talerzy w trymiga, dlatego lepiej przygotuj ich spory zapas!
07.03.2024 19:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Od dawna już wychodzimy z założenia, że kulinarny aspekt Wielkanocy to nie tylko tradycyjny żur, ale również doskonała okazja do stworzenia szeregu niezwykłych przekąsek, które w normalnych okolicznościach prawdopodobnie nie przyszłyby nam nawet do głowy. Tu naprawdę można poszaleć i stworzyć z tego ni mniej, ni więcej, tylko małe, kulinarne dzieła sztuki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Specjalnie dla ciebie wybraliśmy trzy przekąski na Wielkanoc, które według nas spełniają wszystkie cechy przystawek idealnych: są totalnie przepyszne, prezentują się świetnie i są jednocześnie łatwe do przygotowania. Według nas taka konfiguracja jest w sam raz na zabiegany czas przedświąteczny. Koniecznie daj nam znać, czy te przekąski na Wielkanoc ci się podobają! A może któraś z nich to twój osobisty faworyt?
Jajka faszerowane awokado
- 5 jajek,
- 1 awokado typu hass,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek.
- Połóż jajka "na płasko". Zetnij warstwę ze spodu, żeby leżały prosto i się nie przewracały. Teraz wykrój z nich około 1/3 części, wykonując dwa cięcia nożem ułożonym na skos. W ten sposób uzyskasz coś w rodzaju "rynienki", do której później włożysz farsz.
- Wykrojoną cześć jajka pokrój w kostkę. Dodaj pokrojony w ten sam sposób miąższ z awokado, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczypiorek. Skropl sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Tak przygotowany farsz wyłóż do wykrojonego miejsca w jajkach. Smacznego!
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
- 250 g szpinaku świeżego lub rozdrobnionego mrożonego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 80 g serka śmietankowego,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 100 g łososia wędzonego.
Sposób przygotowania:
- Szpinak usmaż z dodatkiem masła i czosnku. Dopraw solą, pieprzem. Jeśli używasz świeżych liści, zmiksuj je w malakserze. Na koniec ostudź.
- Teraz wymieszaj szpinak z żółtkami, mąką i ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowaną masę przelej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź szpinak dokładnie po całej formie, a następnie piecz 10 minut w 175 stopniach.
- Serek dopraw łyżką tartego chrzanu, wymieszaj. Rozprowadź po upieczonym i ostudzonym blacie szpinakowym.
- Na koniec zawiń roladę i zabezpiecz ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe — kolejne przekąski na Wielkanoc są już w zasięgu twojej ręki.
Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Składniki:
- 200 g śledzi,
- 500 g ziemniaków,
- 1 czerwona cebula,
- 1 garść rukoli,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1/2 cytryny,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Możesz pokroić je w kostkę wcześniej, lub zrobić to po ugotowaniu.
- Oliwę, sok z połowy cytryny i musztardę francuską (lub inną, ulubioną) wymieszaj w jednej miseczce. Dopraw solą i pieprzem.
- Płaty śledziowe wypłucz, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka lub półplastry.
- Teraz delikatnie wymieszaj wszystkie składniki — łącznie z rukolą — z przygotowanym sosem. Podawaj na półmisku. Smacznego!