Przekąski na Wielkanoc. Świetnie smakują i wyglądają jak małe dzieła sztuki

Dzisiaj chcemy ci zaproponować trzy ciekawe przekąski na Wielkanoc, które zachwycą nie tylko kubki smakowe twoich gości, ale również ich oczy. Te małe dzieła sztuki znikną z talerzy w trymiga, dlatego lepiej przygotuj ich spory zapas!

Dzisiaj przedstawiamy nasze ulubione przekąski na Wielkanoc. Każda z nich to małe dzieło sztuki!Dzisiaj przedstawiamy nasze ulubione przekąski na Wielkanoc. Każda z nich to małe dzieło sztuki!
Źródło zdjęć: © Canva | Rimma Bondarenko

Od dawna już wychodzimy z założenia, że kulinarny aspekt Wielkanocy to nie tylko tradycyjny żur, ale również doskonała okazja do stworzenia szeregu niezwykłych przekąsek, które w normalnych okolicznościach prawdopodobnie nie przyszłyby nam nawet do głowy. Tu naprawdę można poszaleć i stworzyć z tego ni mniej, ni więcej, tylko małe, kulinarne dzieła sztuki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Specjalnie dla ciebie wybraliśmy trzy przekąski na Wielkanoc, które według nas spełniają wszystkie cechy przystawek idealnych: są totalnie przepyszne, prezentują się świetnie i są jednocześnie łatwe do przygotowania. Według nas taka konfiguracja jest w sam raz na zabiegany czas przedświąteczny. Koniecznie daj nam znać, czy te przekąski na Wielkanoc ci się podobają! A może któraś z nich to twój osobisty faworyt?

Jajka faszerowane awokado

  • 5 jajek,
  • 1 awokado typu hass,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek.
  2. Połóż jajka "na płasko". Zetnij warstwę ze spodu, żeby leżały prosto i się nie przewracały. Teraz wykrój z nich około 1/3 części, wykonując dwa cięcia nożem ułożonym na skos. W ten sposób uzyskasz coś w rodzaju "rynienki", do której później włożysz farsz.
  3. Wykrojoną cześć jajka pokrój w kostkę. Dodaj pokrojony w ten sam sposób miąższ z awokado, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczypiorek. Skropl sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Tak przygotowany farsz wyłóż do wykrojonego miejsca w jajkach. Smacznego!
Przekąski na Wielkanoc to małe dzieła sztuki!
Przekąski na Wielkanoc to małe dzieła sztuki! © Canva | Iko636

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

  • 250 g szpinaku świeżego lub rozdrobnionego mrożonego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • 80 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 100 g łososia wędzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak usmaż z dodatkiem masła i czosnku. Dopraw solą, pieprzem. Jeśli używasz świeżych liści, zmiksuj je w malakserze. Na koniec ostudź.
  2. Teraz wymieszaj szpinak z żółtkami, mąką i ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowaną masę przelej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź szpinak dokładnie po całej formie, a następnie piecz 10 minut w 175 stopniach.
  3. Serek dopraw łyżką tartego chrzanu, wymieszaj. Rozprowadź po upieczonym i ostudzonym blacie szpinakowym.
  4. Na koniec zawiń roladę i zabezpiecz ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe — kolejne przekąski na Wielkanoc są już w zasięgu twojej ręki.
Nasze ulubione przekąski na Wielkanoc nie mogłyby zaistnieć bez rolady szpinakowej
Nasze ulubione przekąski na Wielkanoc nie mogłyby zaistnieć bez rolady szpinakowej © Canva | zofka

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Składniki:

  • 200 g śledzi,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 garść rukoli,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1/2 cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Możesz pokroić je w kostkę wcześniej, lub zrobić to po ugotowaniu.
  2. Oliwę, sok z połowy cytryny i musztardę francuską (lub inną, ulubioną) wymieszaj w jednej miseczce. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Płaty śledziowe wypłucz, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka lub półplastry.
  4. Teraz delikatnie wymieszaj wszystkie składniki — łącznie z rukolą — z przygotowanym sosem. Podawaj na półmisku. Smacznego!
Przekąski na Wielkanoc muszą się pięknie prezentować!
Przekąski na Wielkanoc muszą się pięknie prezentować! © Canva | Andrey Zhuravlev
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej