Domowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami

Domowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami wypełniliśmy pysznym kremem. Takich kombinacji nigdy za wiele! Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto francuskie
  2. 2 tabliczki gorzka czekolada
  3. 1 szt. jajko
  4. 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
  5. 300 g ricotta
  6. 40 ml likier kawowo-czekoladowy
  7. 1/3 szkl. bita śmietana
  8. 1 szczypta cynamon
  9. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  10. 1 szczypta sól
  11. 3 łyżki cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Papier do pieczenia zwiń w rulon. Następnie obtocz go folią aluminiową.

Obrazek

2. Podziel arkusz ciasta francuskiego w pionowe pasy.

Obrazek

3. Z kawałków ciasta francuskiego stwórz rożki. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Czas przygotować farsz do rożków. W tym celu połącz: ricottę, cukier puder, gałkę muszkatołową, cynamon, sól oraz likier kawowo-czekoladowy. Odłóż mikser i przy pomocy szpatułki dodaj ubitą śmietankę.

Obrazek

5. Upieczone rożki pokryj roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami.

Obrazek

6. Wypełnij rożki serową mieszanką. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku