PrzepisFaszerowany bakłażan na bogato

Faszerowany bakłażan na bogato

Faszerowany bakłażan na bogato
Pyszności
30.06.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:56

Tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszny obiad. Faszerowany bakłażan na bogato, bo o nim mowa, sprawdzi się w tej roli doskonale 😉

W przygotowaniu smacznego obiadu pomógł nam OVI SMART marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. bakłażan
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek

Farsz

  1. 1 łyżeczka słodka papryka
  2. 1/2 łyżeczki ostra papryka
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 100 g kasza jaglana ugotowana
  6. 30 g ser feta
  7. 3 łyżki oliwa z oliwek
  8. 1/2 szt. cebula
  9. 1 szt. czerwona papryka
  10. 2 ząbki czosnek
  11. 1 szkl. świeża bazylia posiekana
  12. 400 g mielona wołowina
  13. 400 g pomidory krojone

Sposób przygotowania:

1. Odetnij końcówkę bakłażana i podziel go na pół (w pionie). Następnie ponacinaj w środku (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

2. Każdy kawałek polej oliwą z oliwek, po czym dopraw do smaku solą. Umieść warzywa w Ovi i piecz je przez 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Na rozgrzanej patelni połącz: cebulę, paprykę, czosnek oraz bazylię.

Obraz

4. Jako kolejne składniki dodaj: mięso mielone, krojone pomidory, ostrą i słodką paprykę, cukier, sól, pieprz i kaszę jaglaną.

Obraz

5. Gotową mieszankę z patelni umieść w podpieczonych bakłażanach.

Obraz

6. Dodaj fetę i ponownie piecz w Ovi. Tym razem przez 10 minut.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także