Urocze frytki marchewkowe

Uwielbiam frytki, jednak ich minusem jest to, że są dość kaloryczne. W związku z tym postanowiliśmy trochę pokombinować i przygotowaliśmy znacznie zdrowszą alternatywę frytek z … marchewek!

Może i brzmi to dziwnie, ale uwierzcie mi – są naprawdę smaczne i naprawdę warto ich spróbować!

Pyszne frytki marchewkowe 4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszne frytki marchewkowe
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Umyj marchewki, odetnij ich końcówki, przekrój je na pół, a następnie pokrój w paseczki.
    Umyj marchewki, odetnij ich końcówki, przekrój je na pół, a następnie pokrój w paseczki.
  2. Do miski włóż paseczki marchewek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 120 g parmezanu, 1 łyżkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki soli i 60 g posiekanej pietruszki. Dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
    Do miski włóż paseczki marchewek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 120 g parmezanu, 1 łyżkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki soli i 60 g posiekanej pietruszki. Dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  3. Rozłóż kawałki marchewek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
    Rozłóż kawałki marchewek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na sos włóż do miseczki i dobrze wymieszaj.
    Wszystkie składniki na sos włóż do miseczki i dobrze wymieszaj.
  5. Po 15 minutach wyjmij gotowe frytki z piekarnika. Podawaj z przygotowanym sosem.
    Po 15 minutach wyjmij gotowe frytki z piekarnika. Podawaj z przygotowanym sosem.
  6. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×