Gołąbki bez zawijania z patelni

Lubicie domową kuchnię? Jeśli tak, oto przepis, który z pewnością się Wam spodoba :) Pyszne i błyskawiczne gołąbki bez zawijania już na Was czekają :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 łyżka masło
  2. 1 szt. cebula posiekana w kostkę
  3. 2 łyżeczki papryka słodka
  4. 1 łyżeczka cukier
  5. 200 g młoda kapusta
  6. 600 ml bulion
  7. 3 szczypty sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. 500 g łopatka wieprzowa
  10. 200 g ryż w saszetkach
  11. 600 ml passata pomidorowa
  12. 2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:

1. Na patelni z masłem i cebulą połącz młodą kapustę. Następnie dodaj bulion (200 ml) i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Tuż przed zdjęciem z palnika dopraw do smaku solą.

Obrazek

2. Do miski z łopatką wieprzową dodaj ugotowany ryż i wcześniej przygotowaną młodą kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obrazek

3. Z powstałej mieszanki uformuj małe gołąbki.

Obrazek

4. Podsmaż je na patelni. Po chwili dodaj passatę pomidorową i bulion (400 ml).

Obrazek

5. Następnie dodaj oregano, słodką paprykę i cukier.

Obrazek

6. Ponownie duś pod przykryciem (15-20 minut).

Obrazek

7. Gotowe gołąbki możesz podawać na liściu młodej kapusty. Smacznego :)

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia