Lubicie domową kuchnię? Jeśli tak, oto przepis, który z pewnością się Wam spodoba :) Pyszne i błyskawiczne gołąbki bez zawijania już na Was czekają :)
Pyszności
20.09.2022 | aktual.: 21.09.2022 22:32
Składniki:
1 łyżka masło
1 szt. cebula posiekana w kostkę
2 łyżeczki papryka słodka
1 łyżeczka cukier
200 g młoda kapusta
600 ml bulion
3 szczypty sól
1 szczypta pieprz
500 g łopatka wieprzowa
200 g ryż w saszetkach
600 ml passata pomidorowa
2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
1. Na patelni z masłem i cebulą połącz młodą kapustę. Następnie dodaj bulion (200 ml) i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Tuż przed zdjęciem z palnika dopraw do smaku solą.
2. Do miski z łopatką wieprzową dodaj ugotowany ryż i wcześniej przygotowaną młodą kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Z powstałej mieszanki uformuj małe gołąbki.
4. Podsmaż je na patelni. Po chwili dodaj passatę pomidorową i bulion (400 ml).
5. Następnie dodaj oregano, słodką paprykę i cukier.