Karkówka w piwnej marynacie

Karkówka w piwnej marynacie w połączeniu z ziemniakami podana w zupełnie nowym wydaniu skradnie każde serce od pierwszego kęsa. Ślinka cieknie od samego patrzenia!



Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Pieczony schab z ziemniakami
Składniki:
PorcjeMarynata
- 300 ml piwo jasne
- 2 łyżki suszony majeranek
- 3 łyżki musztarda
- 1 łyżka sól
- 1,5 łyżeczki pieprz


Sposób przygotowania:
- Potnij karkówkę na cienkie plastry.
- Następnie przygotuj marynatę. W tym celu połącz w misce: musztardę, czosnek, majeranek, pieprz, sól oraz jasne piwo. Dokładnie wymieszaj.
- W powstałej marynacie umieść plastry karkówki, po czym wstaw miskę z zawartością do lodówki minimum na 2 godziny.
- W międzyczasie potnij ziemniaki w cienkie talarki przy pomocy robota kuchennego.
- Teraz umieść na przemian plastry karkówki i talarki ziemniaczane.
- Kiedy powstanie już mała wieżyczka, zabezpiecz całość przy pomocy patyczków do szaszłyków. Następnie piecz karkówkę pod przykryciem przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Usuń folię aluminiową i piecz przez kolejne 20 minut.
- Smacznego!
Komentarze