Makaronowa mieszanka

Oto przepis na genialny makaron, który nie sposób nie pokochać od pierwszego kęsa :) Każdy znajdzie w nim coś dla siebie - kurczak, pomidory, szpinak. Ta mieszanka jest po prostu genialna!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  2. 8 plastrów boczek pokrojony w kostkę
  3. 100 g bułka tarta
  4. 1/3 szkl. pietruszka posiekana
  5. 2 szczypty sól
  6. 2 szczypty pieprz
  7. 2 ząbki czosnek
  8. 150 g pomidory krojone
  9. 450 g szpinak
  10. 400 ml śmietanka 30%
  11. 200 g parmezan
  12. 350 g makaron ugotowany
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż kawałki kurczaka i boczek pokrojony w kostkę. Dopraw do smaku. Następnie przełóż oba składniki do miski.

Obrazek

2. Ponownie na patelni połącz ze sobą czosnek, pomidory i szpinak. Dopraw do smaku.

Obrazek

3. Po kilku minutach dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka i boczek.

Obrazek

4. Powoli dodawaj śmietankę 30% i parmezan.

Obrazek

5. Dodaj ugotowany makaron i ponownie wymieszaj.

Obrazek

6. W misce połącz ze sobą bułkę tartą, parmezan i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

7. Powstałą mieszanką posyp makaron. Ponownie wstaw zapiekankę do piekarnika. Tym razem wykorzystaj program grill (temp. 180°Celsjusza, na 5 minut).

Obrazek

8. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser