Obłędne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Te kotlety ziemniaczane były ulubionym przysmakiem naszego dzieciństwa. W połączeniu z sosem pieczarkowym tworzą wymarzony duet!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane

  1. 500 g ziemniaki ugotowane
  2. 1 szt. cebula usmażona na maśle
  3. 3 łyżki mąka pszenna
  4. 3 łyżki szczypiorek
  5. 2 szt. jajka
  6. 1 szkl. bułka tarta
  7. 2 łyżki masło klarowane do smażenia

Sos pieczarkowy

  1. 1 łyżka sól
  2. 1 łyżka pieprz
  3. 250 g pieczarki
  4. 1 szt. cebula
  5. 300 ml śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.

Obrazek

2. Następnie połącz je z: jajkami, szczypiorkiem, bułką tartą, usmażoną cebulą, mąką pszenną, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Z powstałej mieszanki zrób mini kotleciki.

Obrazek

4. Następnie smaż je na rozgrzanej patelni po kilka minut na każdej ze stron.

Obrazek

5. Gotowe kotleciki podawaj z sosem pieczarkowym.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich