Obłędne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Te kotlety ziemniaczane były ulubionym przysmakiem naszego dzieciństwa. W połączeniu z sosem pieczarkowym tworzą wymarzony duet!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane

  1. 500 g ziemniaki ugotowane
  2. 1 szt. cebula usmażona na maśle
  3. 3 łyżki mąka pszenna
  4. 3 łyżki szczypiorek
  5. 2 szt. jajka
  6. 1 szkl. bułka tarta
  7. 2 łyżki masło klarowane do smażenia

Sos pieczarkowy

  1. 1 łyżka sól
  2. 1 łyżka pieprz
  3. 250 g pieczarki
  4. 1 szt. cebula
  5. 300 ml śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.

Obrazek

2. Następnie połącz je z: jajkami, szczypiorkiem, bułką tartą, usmażoną cebulą, mąką pszenną, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Z powstałej mieszanki zrób mini kotleciki.

Obrazek

4. Następnie smaż je na rozgrzanej patelni po kilka minut na każdej ze stron.

Obrazek

5. Gotowe kotleciki podawaj z sosem pieczarkowym.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości