Owsianka na śniadanie na 4 sposoby

Owsianka na śniadanie to gotowy przepis na pyszny posiłek, zarówno dla malucha, jak i dorosłego. Dlatego przygotowaliśmy 4 ciekawe propozycje, aby danie to nigdy się nie przejadło!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Owsianka borówkowa

  1. 5 łyżek płatki owsiane
  2. 1/3 szkl. mleko
  3. 4 łyżki jogurt grecki lub jogurt naturalny
  4. 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  5. 1/2 łyżeczki cynamon
  6. kilka sztuk borówki
  7. 2 łyżki miód
  8. 1 łyżeczka nasiona chia

Owsianka brzoskwiniowa

  1. 5 łyżek płatki owsiane
  2. 1/3 szkl. mleko
  3. 4 łyżki jogurt grecki lub jogurt naturalny
  4. 1/2 szt. brzoskwinia
  5. 1 łyżeczka nasiona chia
  6. 1/2 łyżeczki cynamon
  7. 1 łyżeczka masło orzechowe
  8. 1 łyżeczka miód

Owsianka bananowa

  1. 5 łyżek płatki owsiane
  2. 1/3 szkl. mleko
  3. 4 łyżki jogurt grecki lub jogurt naturalny
  4. 1 szt. banan
  5. 2 łyżki czekoladowe dropsy
  6. 1,5 łyżeczki kakao
  7. 1/2 łyżeczki cynamon
  8. 1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa

Owsianka truskawkowa

  1. 4 łyżki jogurt grecki lub jogurt naturalny
  2. kilka szt. truskawki
  3. 1 łyżeczka nasiona chia
  4. 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  5. 1 łyżeczka dżem truskawkowy
  6. 2 łyżeczki masło orzechowe
  7. 5 łyżek płatki owsiane
  8. 1/3 szkl. mleko

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować owsiankę z borówkami, połącz ze sobą: płatki owsiane, jogurt grecki (lub naturalny), mleko, cynamon, ekstrakt waniliowy, borówki, miód i nasiona chia. Dokładnie wymieszaj i zakręć, po czym wstaw do lodówki.

Obrazek

2. Czas na drugą propozycję z truskawkami. Potrzebne składniki: płatki owsiane, mleko, jogurt grecki (lub naturalny), truskawki, nasiona chia, ekstrakt waniliowy, dżem truskawkowy i masło orzechowe. Postępuj zgodnie z powyższą instrukcją.

Obrazek

3. Owsiankę śniadaniową można przygotować również z brzoskwinią. Pozostałe składniki to: płatki owsiane, mleko, jogurt grecki (lub naturalny), brzoskwinie, nasiona chia, masło orzechowe, cynamon i miód. Postępuj zgodnie z powyższą instrukcją.

Obrazek

4. I na koniec propozycja z bananem i czekoladą. Tym razem zmiksuj ze sobą: płatki owsiane, mleko, jogurt grecki (lub naturalny), banana, dropsy czekoladowe, kakao, cynamon i gałkę muszkatołową. Postępuj zgodnie z powyższą instrukcją.

Obrazek

5. Śniadaniowe owsianki przechowuj w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich