Sernik z czekoladą i piankami

Przyszedł czas na sernikowe szaleństwo! Tym razem kultowe ciasto zostało połączone z czekoladą i piankami cukrowymi. Efekt? Prawdziwe niebo w gębie!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1,5 szkl. słodka śmietanka 30%
  2. 3/4 szkl. cukier puder
  3. 450 g serek śmietankowy
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  5. 2 tabliczki czekolada gorzka
  6. 3/4 szkl. słodka śmietanka 30%
  7. 300 g herbatniki maślane
  8. 80 g masło roztopione
  9. 2 opakowania pianki cukrowe
  10. polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. W mikserze ubij ze sobą śmietankę (1,5 szkl.), cukier puder, serek śmietankowy oraz ekstrakt waniliowy.

Obrazek

2. W misce połącz ze sobą czekoladę i gorącą śmietankę (3/4 szkl.). Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Na spodzie z herbatników z roztopionym masłem rozprowadź pierwszą warstwę czekoladowej mieszanki.

Obrazek

4. Na czekoladowej warstwie ułóż serową masę.

Obrazek

5. Nałóż kolejną warstwę czekolady. Na wierzchu ułóż pianki cukrowe.

Obrazek

6. Mroź ciasto przez 5 godzin.

Obrazek

7. Ciasto włóż do piekarnika na 2 minuty, tak aby pianki nabrały brązowego koloru.

Obrazek

8. Przed podaniem ciasto udekoruj przy pomocy polewy czekoladowej i zajadaj się pysznym smakiem swojego arcydzieła.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia