Wegetariańska lasagne

Z okazji Dnia bez Mięsa przygotowaliśmy dla Ciebie wegetariańską lasagne, która stała się hitem w naszej kuchni. Kiedy ją robimy, znika z talerzy w mgnieniu oka ❤️

Obrazek
Pyszności

Do przygotowania pysznego dania użyliśmy roślinne mielone a'la wołowe marki Dobra Kaloria. Produkt ten jest w 100% naturalny,  bez dodatku konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 3 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 szkl. świeże oregano
  4. 2 szt. marchewki
  5. 3 szt. seler naciowy
  6. 1000 g passata pomidorowa
  7. 2 ząbki czosnek
  8. 2 opakowania mielone a'la wołowe Dobra Kaloria
  9. 1 łyżka sól
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1/2 szkl. liście bazylii

Pozostałe składniki

  1. 9 szt. makaron lasagne surowy
  2. 200 g ser mozzarella tarty
  3. 30 g ser parmezan tarty

Sos beszamel

  1. 50 g masło
  2. 3 łyżki mąka pszenna
  3. 500 ml mleko
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 szczypta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia na oliwie cebuli, marchewek, selera naciowego oraz czosnku.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: passatę pomidorową, świeżą bazylię i oregano.

Obrazek

3. Nie zapomnij również o mielonym a'la wołowe marki Dobra Kaloria, soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. W formie do pieczenia ułóż pierwszą warstwę przygotowanego farszu. Następnie dodaj sos beszamelowy i parmezan. Na wierzchu umieść surowe plastry makaronu do lasagne.

Obrazek

5. Powtórz wszystkie warstwy kilka razy. Na koniec posyp lasagne mozzarellą i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Lasagne - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki