Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem to nasza sprawdzona receptura na udany obiad za każdym razem. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w niej bez pamięci.

Obrazek
Pyszności

Nasze ziemniaki nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Warstwa jajeczna

  1. 3-4 szt. jajka
  2. 150 ml śmietanka 30%
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz

Ruloniki

  1. 6 plastrów ser żółty
  2. 1/2 szkl. mozzarella
  3. 12 plastrów boczek

Warstwa ziemniaczana

  1. 2-3 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zoodlowania ziemniaków. Następnie połącz je z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Obrazek

2. Teraz przełóż je do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj kremową mieszankę z jajkami. W tym celu połącz: jajka, śmietankę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, po czym przelej do formy z podpieczonymi ziemniakami.

Obrazek

4. I na koniec stwórz mini ruloniki z plastrów boczku i sera.

Obrazek

5. Umieść je na wierzchu zapiekanki i posyp mozzarellą. Teraz ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na 20 minut (temp. 180 stopni).

Obrazek

6. I to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej