PrzepisZapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Dziś na obiad mamy dla Ciebie coś wyjątkowego. Jest to pyszna zapiekanka ziemniaczana z klopsikami, której nie da się odmówić. Po prostu palce lizać!

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami
Pyszności

13.12.2019 | aktual.: 16.10.2023 14:29

W przygotowaniu smacznych klopsików pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Klopsiki

  1. 1 łyżeczka papryka w proszku
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 400 g mięso mielone z indyka
  5. 2 szt. cebule małe
  6. 2 szt. ząbki czosnku
  7. 1/3 szkl. bułka tarta
  8. 1 szt. jajko
  9. 1 pęczek natka pietruszki

Ziemniaki

  1. 800 g ziemniaki ugotowane
  2. 40 g masło
  3. 50 g ser cheddar starty
  4. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki z ziemniakami. W tym celu ugotowane ziemniaki połącz z masłem, serem cheddar i jajkami. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przy pomocy gałki do lodów stwórz w formie na tartę kilka punktów. W każdym elemencie zrób wgłębienie.

Obraz

3. Czas na klopsiki. Aby je przygotować, połącz w robocie kuchennym: mięso mielone z indyka, cebule, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki, paprykę w proszku, sól i pieprz.

Obraz

4. Z powstałej mieszanki uformuj klopsiki i umieść je w formie do tarty. Wstaw naczynie do piekarnika na 40 minut, temperatura 170 stopni Celsjusza.

Obraz

5. Gotowe danie posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie