Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Dziś na obiad mamy dla Ciebie coś wyjątkowego. Jest to pyszna zapiekanka ziemniaczana z klopsikami, której nie da się odmówić. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu smacznych klopsików pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Klopsiki

  1. 1 łyżeczka papryka w proszku
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 400 g mięso mielone z indyka
  5. 2 szt. cebule małe
  6. 2 szt. ząbki czosnku
  7. 1/3 szkl. bułka tarta
  8. 1 szt. jajko
  9. 1 pęczek natka pietruszki

Ziemniaki

  1. 800 g ziemniaki ugotowane
  2. 40 g masło
  3. 50 g ser cheddar starty
  4. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki z ziemniakami. W tym celu ugotowane ziemniaki połącz z masłem, serem cheddar i jajkami. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Przy pomocy gałki do lodów stwórz w formie na tartę kilka punktów. W każdym elemencie zrób wgłębienie.

Obrazek

3. Czas na klopsiki. Aby je przygotować, połącz w robocie kuchennym: mięso mielone z indyka, cebule, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki, paprykę w proszku, sól i pieprz.

Obrazek

4. Z powstałej mieszanki uformuj klopsiki i umieść je w formie do tarty. Wstaw naczynie do piekarnika na 40 minut, temperatura 170 stopni Celsjusza.

Obrazek

5. Gotowe danie posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇