Przepyszne babeczki z czekoladową nutką znikają ze stołu w ekspresowym tempie
Jesteś miłośnikiem czekoladowych smaków? Jeśli tak, mam ciekawą inspirację na fenomenalne babeczki z białą czekoladą w roli głównej. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś.
26.04.2024 | aktual.: 27.04.2024 21:45
Po dobrym obiedzie dobrze zjeść ciekawy i smaczny deser. I tak się składa, że wiem, jak go zrobić w szybki i prosty sposób. Co więcej, lista składników też nie będzie zbyt długa. A królować na niej będzie czekolada w białym wydaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cudowne babeczki przygotujesz w formie małych deserków na zimno. Spód zrobisz z kultowych herbatników, zaś w masie oprócz czekolady czeka na ciebie ubita śmietanka oraz mascarpone. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam, bo jak wspomniałam, te babeczki są dla prawdziwych miłośników czekolady. W przepisie nie zabraknie więc polewy czekoladowej i dekoracji z kostek ukochanych łakoci. Prawda, że brzmi świetnie? A smakuje jeszcze lepiej!
Mega czekoladowe babeczki w białym wydaniu wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni
Składniki na 6 porcji:
Spód:
- 200 g herbatników,
- 100 g roztopionego masła.
Masa:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 350 g mascarpone,
- 100 g cukru pudru,
- 100 g roztopionej i przestudzonej białej czekolady.
Polewa:
- 4 kostki białej czekolady w roztopionej wersji,
- 6 kawałków białej czekolady do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu na przyszłe babeczki. W tym celu przy pomocy blendera kruszę herbatniki, po czym łączę je z roztopionym masłem.
Krok 2. Gotową mieszankę przekładam do foremki na babeczki, w której wcześniej umieszczam papierowe papilotki. W każdym takim elemencie tworzę spód, który utwardzam przy pomocy zwykłej łyżeczki.
Następnie zajmuję się przygotowaniem kolejnych warstw. W tym celu najpierw ubijam dobrze schłodzoną śmietankę.
Krok 3. W osobnej misce przygotowuję masę, w skład której wchodzi: mascarpone, cukier puder i roztopiona biała czekolada. Po dokładnym wymieszaniu składników przy pomocy robota kuchennego, do miski trafia również 3-4 łyżki wcześniej ubitej śmietanki. Składniki na tym etapie łączę kuchenną szpatułką.
Krok 4. Gotowy krem przekładam do każdej papilotki. Cała foremka na koniec trafia do zamrażarki na 30 minut.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję polewę czekoladową w kąpieli wodnej. Nie zapominam też podzielić tabliczki czekolady na mniejsze kostki, które wykorzystam potem do dekoracji.
Krok 6. Do rękawa cukierniczego przekładam pozostałą część masy i dekorują nią każdą babeczkę. Na koniec deserki polewam białą czekoladą w płynnym wydaniu i dekoruję dodatkowo kostką ulubionego łakocia. I to wszystko, smacznego!