Przywiozłem przepis ze Szwecji. Rozgrzewa tak, że już po pierwszej łyżce zakręcam kaloryfery

Jeśli aktualny mróz tobie również daje w kość, poczęstuj się śmiało poniższym przepisem. Tak rozgrzewającej zupy jak hernekeitto ze świecą szukać. Lecz czy jej właściwości mogłyby być inne, skoro pochodzi ona prosto z mroźnej krainy reniferów?

Skandynawska zupa rozgrzeje cię jak nic innegoSkandynawska zupa rozgrzeje cię jak nic innego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fudio

Lubię powtarzać, że co kraj, to kulinarny obyczaj. Nie wierzysz? Wystarczy przeczytać o tym, jak wielkie różnice dzielą nas podczas niedawno obchodzonych świąt Bożego Narodzenia. Tak, to właśnie w takich momentach dowiadujemy się tego, jak bardzo różnorodny jest świat. I dobrze!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka, które wyglądają jak szachownica. Genialny motyw

Podstawą kuchennych konwenansów bywa historia, tradycja, dostępność regionalnych produktów, a czasem nawet... klimat. Badania potwierdzają to, że ludność zamieszkująca regiony tropikalne od zawsze spożywała więcej ostrych przypraw (gdyż chronią one przed infekcjami), niż te społeczności, których klimat można uznać za nieco łagodniejszy. Według tej samej logiki mieszkańcy mroźnych krain — na przykład Szwecji — powinni gotować tak, żeby się rozgrzać. Zupa Hernekeitto to niejako potwierdza.

Hernekeitto to tradycyjna szwedzka zupa z grochu. Spożywana w całej Skandynawii potrawa to mocny kontratak na mrozy — i właśnie w tym celu zamierzam ją zastosować. Oczywiście nie znaczy to, że hernekeitto nie jest też smaczna. Ale o tym przekonasz się, gdy już jej spróbujesz!

Szwedzka zupa hernekeitto

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 400 g nasion grochu,
  • 200 g boczku wędzonego bez kości,
  • masło klarowane,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 300 g kiełbasy,
  • kwaśna śmietana,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
Zupa z grochu, cebuli, kiełbasy i boczku. To musi być dobre!
Zupa z grochu, cebuli, kiełbasy i boczku. To musi być dobre! © Canva | from_my_point_of_view

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a boczek wędzony — w paski. Teraz podsmaż te składniki na niewielkiej ilości masła klarowanego. Zrób to w garnku o grubym dnie.
  2. Teraz dodaj do tych produktów groch, listki laurowe i ziele angielskie. Całość zalej około 2 litrami wody.
  3. Gotuj 35 minut. W tym czasie obierz i pokrój w półplastry marchewkę, a kiełbasę i ziemniaki w kostkę.
  4. Dodaj warzywa do zupy. Gotuj kolejne 15-20 minut. Na koniec dorzuć również kiełbasę.
  5. Zupę dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zabiel śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie