PrzepisŚniadanieRobert Makłowicz nie dodaje wody i mleka. Ma nieoczywisty patent na naleśniki

Robert Makłowicz nie dodaje wody i mleka. Ma nieoczywisty patent na naleśniki

Naleśniki to danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Bez względu na to, czy jesteśmy w Ameryce i delektujemy się pancakes, we Francji, gdzie smakujemy crêpe, w Holandii, gdzie próbujemy poffertjes, czy w Etiopii, gdzie na stole króluje indjera - wszędzie znajdziemy wielbicieli tych pysznych placków.

Naleśniki według Makłowicza
Naleśniki według Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram

16.11.2023 15:23

Naleśniki to danie uniwersalne, które można przygotować na wiele różnych sposobów, dostosowując je do indywidualnych upodobań. Niezależnie od tego, czy preferujesz grube i puszyste, czy cieniutkie i delikatne jak papier, z pewnością zainteresuje Cię przepis na naleśniki, którym podzielił się Robert Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki bez wody i mleka

Robert Makłowicz, znany i ceniony dziennikarz kulinarny, zdradził nam swój sekret na idealne naleśniki. W swoim przepisie, zamiast tradycyjnie stosowanego mleka, Makłowicz proponuje użycie maślanki.

Składniki:

  • szklanka maślanki,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki,
  • dwie łyżki oleju,
  • szczypta mąki i cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W wysokiej misce połącz maślankę, jajka, mąkę, olej, sól oraz cukier.
  2. Miksuj składniki do momentu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Następnie odczekaj 15 minut, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
  3. Rozgrzej patelnię, dodając na nią cienką warstwę oleju.
  4. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylej porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron po około minutę.
Naleśniki
Naleśniki© Pixabay

Jaki jest sekret naleśników?

Jeśli zmagasz się z problemami podczas smażenia naleśników, takimi jak przywieranie ciasta do patelni czy brak apetycznego koloru i smaku twoich naleśników, mamy dla ciebie kilka wskazówek. Przygotowanie idealnych nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest przestrzeganie złotej proporcji - na każdą szklankę mąki dodaj szklankę mleka i 1/3 szklanki wody gazowanej. Po połączeniu wszystkich składników nie przystępuj od razu do smażenia. Ciasto musi "odpocząć" i nabrać odpowiedniej konsystencji. Odczekaj co najmniej 15 minut, a najlepiej godzinę. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, używając tylko niewielkiej ilości oleju. To proste wskazówki, które pomogą ci osiągnąć perfekcyjne naleśniki.

Wybrane dla Ciebie