Robert Makłowicz nie dodaje wody i mleka. Ma nieoczywisty patent na naleśniki

Naleśniki to danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Bez względu na to, czy jesteśmy w Ameryce i delektujemy się pancakes, we Francji, gdzie smakujemy crêpe, w Holandii, gdzie próbujemy poffertjes, czy w Etiopii, gdzie na stole króluje indjera - wszędzie znajdziemy wielbicieli tych pysznych placków.

Naleśniki według MakłowiczaNaleśniki według Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram
Paulina Hermann

Naleśniki to danie uniwersalne, które można przygotować na wiele różnych sposobów, dostosowując je do indywidualnych upodobań. Niezależnie od tego, czy preferujesz grube i puszyste, czy cieniutkie i delikatne jak papier, z pewnością zainteresuje Cię przepis na naleśniki, którym podzielił się Robert Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Naleśniki bez wody i mleka

Robert Makłowicz, znany i ceniony dziennikarz kulinarny, zdradził nam swój sekret na idealne naleśniki. W swoim przepisie, zamiast tradycyjnie stosowanego mleka, Makłowicz proponuje użycie maślanki.

Składniki:

  • szklanka maślanki,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki,
  • dwie łyżki oleju,
  • szczypta mąki i cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W wysokiej misce połącz maślankę, jajka, mąkę, olej, sól oraz cukier.
  2. Miksuj składniki do momentu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Następnie odczekaj 15 minut, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
  3. Rozgrzej patelnię, dodając na nią cienką warstwę oleju.
  4. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylej porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron po około minutę.
Naleśniki
Naleśniki © Pixabay

Jaki jest sekret naleśników?

Jeśli zmagasz się z problemami podczas smażenia naleśników, takimi jak przywieranie ciasta do patelni czy brak apetycznego koloru i smaku twoich naleśników, mamy dla ciebie kilka wskazówek. Przygotowanie idealnych nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest przestrzeganie złotej proporcji - na każdą szklankę mąki dodaj szklankę mleka i 1/3 szklanki wody gazowanej. Po połączeniu wszystkich składników nie przystępuj od razu do smażenia. Ciasto musi "odpocząć" i nabrać odpowiedniej konsystencji. Odczekaj co najmniej 15 minut, a najlepiej godzinę. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, używając tylko niewielkiej ilości oleju. To proste wskazówki, które pomogą ci osiągnąć perfekcyjne naleśniki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej