Był otyły i postanowił nie jeść przez cały rok. Liczba kilogramów, które zrzucił jest zawrotna

Zmiana nawyków żywieniowych często wymaga poświęceń. Zrezygnowanie ze słodyczy, gazowanych napojów i fast foodów dla zwykłego śmiertelnika jest bardzo trudna. Są jednak osoby, które potrafią iść nawet kilka kroków dalej. Bardzo radykalnie. Nawet głodówka nie jest im straszna. Poznajcie historię, w której główny bohater postanowił zrezygnować z jedzenia.

ObrazekJego głodówka trwała ponad rok (Instagram)
Paulina Hermann

Wszystko zaczęło się w 1965 roku. 27-letni Angus Barbieri miał 27 lat i męczył się ze znaczną otyłością. Ważył 207 kg, co pogarszało jego zdrowie. Mężczyzna postanowił to zmienić i udał się do lekarza. To był moment, w którym zmieniło się całe jego życie. Angus rozpoczął całkiem nową drogę.

Głodówka trwała ponad rok. Jak to możliwe, że przeżył?

Barbieri urodził się w Szkocji, która słynie z wysokokalorycznych smażonych ryb i frytek. Jego ojciec prowadził knajpę, w której podawano to danie, więc mężczyzna często tam się stołował. Wpłynęło to na niego negatywnie, gdyż zaczął bardzo szybko tyć. Kiedy skończył 27 lat, powiedział sobie "dość". Udał się do Uniwersytetu w Royal Infirmary of Dundee. Poprosił lekarzy, by pomogli mu przeprowadzić głodówkę. Specjaliści ustalili, że 40-dniowy post będzie dobrym rozwiązaniem. Nie mieli pojęcia, co stanie się później.

Obrazek
Głodówka odbywała się pod kontrolą lekarzy (Pexels)

Głodówka i brak jedzenia tak spodobały się Angusowi, że postanowił kontynuować eksperyment. Mężczyzna nie jadł przez 382 dni i przeżył. Jak to się stało? Lekarze przepisali mu specjalne suplementy z witaminami i minerałami. Ponadto codziennie spożywał drożdże z witaminami z grupy B oraz aminokwasami. Nie zapominał o nawadnianiu się. Pił kawę, czarną herbatę i wodę.

Trafił do Księgi Rekordów Guinnessa

Barbieri cały czas był pod opieką specjalistów. Regularnie poddawał się badaniom krwi i moczu. Wyniki były dobre, ale mężczyzna czuł się osłabiony. Głodówka sprawiła, że znacznie spadł mu poziom cukru. Lekarze polecili, by do kawy dodawał trochę cukru i mleka.

Angus schudł 125 kilogramów i oczyścił złogi w jelitach. Po 382 powoli zaczął jeść. Wszystko odbywało się pod kontrolą dietetyków. Obawiano się, że mężczyzna przytyje, ale nic takiego się nie stało. Po pięciu latach nadal ważył mniej niż 90 kg. Mówił, że czuje się syty po bardzo małej porcji jedzenia. W 1971 roku trafił do Księgi Rekordów Guinnessa jako człowiek, który bez posiłku przeżył najdłużej.

Warto pamiętać, że podjęcie tak radykalnych kroków wymaga konsultacji z lekarzami. Nawet nie próbujcie naśladować Angusa na własną rękę. Może się to skończyć bardzo źle.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć