WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Rodzina myślała, że to szarlotka. Gdy spróbowali, byli zachwyceni moim eksperymentem

Jesień to idealny czas na eksperymenty w kuchni, a ciasto z pigwą może być twoim kulinarnym odkryciem tej pory roku. Ten przepis to połączenie aromatycznej, kruchej podstawy z delikatnym, lekko kwaskowym nadzieniem, które zaskoczy każdego miłośnika słodkości.

Ciasto z pigwą smakiem i wyglądem przypomina szarlotkęCiasto z pigwą smakiem i wyglądem przypomina szarlotkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
Karol Wiak

Jeśli chcesz przygotować deser, który smakiem przypomina szarlotkę, ale ma w sobie coś zupełnie wyjątkowego, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Przekonaj się, jak prosto można stworzyć wyjątkowe ciasto, które zachwyci rodzinę i gości.

Pigwa – nie tylko na sok i dżemy

Pigwa od lat kojarzy się głównie z nalewkami, konfiturami czy aromatycznym sokiem, który świetnie sprawdza się na jesienne przeziębienia. Jednak ten żółty, twardy owoc ma o wiele większy potencjał kulinarny, niż mogłoby się wydawać. Choć na surowo jest cierpki i mało apetyczny, to poddany obróbce zyskuje wyjątkowy smak – delikatnie kwaskowy, a jednocześnie pełen słodyczy i głębi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

To właśnie dlatego postanowiłam sprawdzić, jak pigwa poradzi sobie w deserze. Okazało się, że ciasto z pigwą smakiem przypomina dobrze znaną szarlotkę, ale jednocześnie ma w sobie coś oryginalnego i zaskakującego. Wystarczyło jedno podejście, żeby cała rodzina była zachwycona tym eksperymentem.

Pigwa nie tylko świetnie komponuje się z imbirem, cytryną czy wanilią, ale też pięknie pachnie podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto z pigwą staje się nie tylko pyszną propozycją na deser, lecz także cudownym sposobem, aby wypełnić dom jesiennym aromatem.

Przepis na ciasto z pigwą

Jeśli masz ochotę zaskoczyć bliskich czymś innym niż klasyczna szarlotka, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ciasto z pigwą jest kruche, aromatyczne i idealnie łączy słodycz z lekką nutą kwaskowości.

Składniki na małą blaszkę:

Ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • 20 dag masła,
  • 25 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 1 kg pigwy,
  • 10 dag cukru (można dosłodzić według uznania),
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 300 ml wody,
  • 2 budynie waniliowe.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Pigwy obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i duś, aż rozgotują się na mus (możesz użyć tłuczka lub blendera).
  3. Do owoców wsyp cukier i imbir, następnie wlej wodę z sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia.
  4. Rozprowadź budynie w kilku łyżkach wody i wlej do gotującej się masy. Mieszaj do momentu, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
  5. Ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą częścią wylep dno i boki blaszki, nakłuj widelcem.
  6. Rozłóż masę pigwową, a z pozostałego ciasta przygotuj kruszonkę i ułóż na wierzchu.
  7. Piecz około godziny w temperaturze 180-200°C. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Efekt? Ciasto z pigwą zachwyci nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem – delikatnie przypomina szarlotkę, a jednocześnie jest czymś zupełnie nowym i wyjątkowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę