Rzuciła pracę w szpitalu i została kelnerką. Teraz chwali się, ile dostaje napiwku

Rzuciła poprzednią pracę, by zostać kelnerką. Wydaje się, że to zwyczajny zawód, jednak w swojej prostocie ma pewną magię. Bohaterka artykułu opowiada o tym, jak się jej pracuje oraz ile napiwków dostaje. Poznajcie historię Eweliny.

ObrazekNajwiększy napiwek wyniósł 100 zł (adobe)
Paulina Hermann

Była ratowniczką medyczną, ale w pewnym momencie poczuła się wypalona zawodowo. Rzuciła pracę w szpitalu i zatrudniła się jako kelnerka.

- Teraz każdy dzień pracy to frajda - stwierdziła w rozmowie z Anną Kalitą z weekend.gazeta.pl. Z jej słów wynika, że kocha swoją robotę.

Nie wszyscy klienci są mili

"Klient w krawacie jest mniej awanturujący się" - mówi pewien cytat z "Misia". Ewelina stanowczo odrzuca tę regułę. Nawet ci najbardziej eleganccy potrafią się zachowywać grubiańsko. Szczególnie jeśli są pijani i żądają alkoholu. Są jeszcze klienci "warszawka".

- Jeszcze nie usiedli do stolika, a już wiedzą, że jedzenie im nie będzie smakowało. Ich wyniosłość w stosunku do obsługi jest po prostu straszna. Jesteś tylko kelnerką, masz mi usługiwać - mówi w wywiadzie. To taki klient "wszystko mi się należy". Nie trzeba wspominać, że wysoki napiwek z ich strony się nie pojawił. Jednak to nie na nich trzeba najbardziej uważać.

Rodzice z dziećmi to osobny typ osób odwiedzających restaurację. Chcesz zwrócić latorośli uwagę? Będziesz zmieć do czynienia ze wściekłymi rodzicami.

Obrazek
Kelnerka dostaje wysoki napiwek (pixabay)

Rzuciła pracę w pogotowiu, teraz otrzymuje wysoki napiwek w restauracji

Przez 7 lat pracowała w szpitalu jako ratownik medyczny. Wiele osób było zdumionych jej decyzją. W ogromnym szoku byli dawni współpracownicy Eweliny.

- Ale ja nie jestem osobą, która się przejmuje, co inni myślą o moich wyborach życiowych. Odeszłam ze służby zdrowia dlatego, że źle się tam czułam. Byłam wypalona, psychicznie wykończona. Wychodząc ze szpitala ostatniego dnia pracy, czułam, jakby mi kamień spadł z serca - przyznaje.

Do pracy w restauracji namówiła ją... siostra. Miała wtedy 29 lat i zaczynała wszystko od początku. Okazało się, że to był strzał w 10.  Teraz po latach nosi po 4 talerze na raz, a jeśli są gorące to "tylko trzy". Musiała się do tego długo przygotowywać.

Największy napiwek, jaki dostała to... 1000 zł. Mało który klient jest jednak taki hojny. Zdarzają się osoby, które dają po 50 lub 20 złotych. Czasem Ewelina w kieszeni ma dodatkowe 400 zł. Jest jeszcze "warszawka", która daje napiwki w monetach.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯