Nie wyrzucaj ryby, która zostanie ci dzisiaj po wigilijnej kolacji. W kilka chwil zrobisz z niej inne dania
Polacy coraz częściej sięgają po ryby. Jemy je nie tylko w święta, choć oczywiście w tradycyjnym polskim domu są one obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. Czasem wychodzi tak, że chcąc przygotować suto zastawiony stół, przyrządzamy za dużo ryb, a po posiłku zastanawiamy się, kto zje resztę. Tymczasem jest kilka świetnych sposobów na wykorzystanie usmażonej ryby, by się nie zmarnowała. Co można z niej zrobić?
Jednym ze sposobów na to, by nie zmarnować smażonej ryby, jest mrożenie. Smażone ryby, podobnie jak gotowane lub pieczone, nadają się do mrożenia. Należy to jednak zrobić w odpowiedni sposób, przestrzegając kilku zasad. Po pierwsze, przed zamrożeniem powinno się usunąć panierkę, następnie każdy kawałek ryby zawinąć w folię aluminiową, by kawałki się nie posklejały. Po zawinięciu w folię można je zamrozić, spakować w plastikowe pudełko lub specjalny pojemnik przeznaczony do mrożenia.
Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie na pojemniku kartki z datą przydatności do spożycia. Zamrożona w ten sposób ryba może być przetrzymywana zamrażarce maksymalnie do sześciu miesięcy. Jeśli najdzie nas ochota, by zjeść taką rybę, wystarczy zastosować szybkie rozmrażanie, czyli włożyć rybę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 15-20 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z nadmiarem ryby? Oto kilka pomysłów i prostych przepisów.
Smażona ryba w zalewie octowej
Usmażone ryby można przygotować w zalewie octowej. Wystarczy je zapasteryzować i w ten sposób przedłużyć ich termin do spożycia.
Składniki:
- usmażone ryby,
- 1 szklanka octu,
- 3 szklanki wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- odrobina pieprzu.
Przepis krok po kroku:
- Przygotuj zalewę w następujący sposób: na 1 szklankę octu daj 3 szklanki wody, dodaj 1 łyżkę cukru, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. W celu przygotowania większej ilości zalewy na 2 szklanki octu dodawaj wszystkiego podwójnie.
- Usmażone ryby ułóż ściśle w słoju lub szklanym naczyniu.
- Na wierzchu połóż cebulę pokrojoną w talarki i zalej zalewą.
- Zakręć słoik. Tak przygotowane ryby możesz jeść już następnego dnia.
Rybne pulpety ze smażonej ryby
Kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiernej ilości ryby to przygotowanie rybnych pulpetów. Z dodatkiem szczypiorku i koperku smakują wyśmienicie — polubią je nawet dzieci.
Składniki:
- 500 gramów usmażonej ryby,
- 1 jajko,
- mały pęczek szczypiorku,
- pół łyżeczki masła,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1/4 szklanki mleka,
- pół cebuli,
- po pół łyżeczki soli i pieprzu,
- 1 łyżka koperku,
- 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów przed smażeniem.
Przygotowanie krok po kroku:
- Obierz rybę z ości i posiekaj.
- Następnie połącz z jajkiem, przyprawami, bułką tartą, szczypiorkiem, koperkiem i drobno posiekaną cebulką.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące pszennej i podsmaż na gorącym tłuszczu.
- Pulpety możesz podawać z sosem pomidorowym.
Zapiekanka rybna
Wszyscy kochają zapiekanki, dlaczego więc nie zrobić tego dania w nieco innej odsłonie? Proponuję rybną zapiekankę z warzywami i serem.
Składniki:
- 300 g usmażonej, upieczonej lub ugotowanej ryby,
- 2 ziemniaki,
- pól cebuli,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona papryka,
- pół śmietany 18 proc.,
- 1 jajo,
- 100 g sera żółtego,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj marchew i ziemniaki.
- Kawałki ryby wymieszaj z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, papryką i posiekaną cebulą.
- Umieść to wszystko w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalej sosem przygotowanym ze śmietany i jajka.
- Całość dopraw solą i pieprzem, posyp startym serem.
- Włóż zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 15-20 minut do czasu, aż się apetycznie zarumieni.
Rybne krokiety
Usmażone ryby idealnie sprawdzą się również jako farsz do krokietów. Wystarczy z ryby i pieczarek przygotować farsz, usmażyć naleśniki i voila — mamy pyszne rybne krokiety.
Składniki:
- 500 g usmażonej, upieczonej lub ugotowanej ryby,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2/3 szklanki mleka,
- 2/3 szklanki wody gazowanej,
- 1 łyżka oliwy,
- 30 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 4 jaja,
- 1 łyżka masła,
- przyprawy: sól, pieprz,
- olej.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od usmażenia naleśników. W tym celu wlej do miski mleko, wodę, mąkę, wbij 2 jajka, dodaj oliwę i szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę i usmaż na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki.
- Na osobnej patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojone pieczarki. Następnie dodaj pokrojoną rybę i posiekaną cebulę. Całość smaż przez około 10 minut.
- Po ostudzeniu zmiel farsz w maszynce, dodaj jajko, przypraw solą i pieprzem.
- Na naleśniki nakładaj farsz i zwijaj. Panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym smaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Smacznego!