Na taką kiełbasę nawet nie patrz w sklepie. Ewa Wachowicz ostrzega przed grillowaniem

Narodowy sport Polaków przy okazji przedłużonego dniem świątecznym weekendu to już tradycja. Mowa o grillowaniu, a jak grill, to też kiełbasa. Ale jaka powinna być obligatoryjna zawartość mięsa, a jaka tłuszczu? Którą kiełbasę wybrać, żeby była soczysta i nie rozpadła się w trakcie obróbki? O tym wszystkim opowiedziała Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz radzi, jak wybrać kiełbasę do grillowaniaEwa Wachowicz radzi, jak wybrać kiełbasę do grillowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, WPKreator

Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu przez Polaków. Nie może oczywiście zabraknąć kiełbasy. Aby cieszyć się jej pełnym smakiem i aromatem, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów podczas wyboru odpowiedniego produktu. O zdanie na ten temat zapytaliśmy Ewę Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Zawartość mięsa i skład - kluczowe kwestie

To, na co warto zwrócić uwagę już w sklepie, to przede wszystkim szczegółowe informacje na opakowaniu lub etykiecie u sprzedawcy mięsa.

- Dobra kiełbasa na grilla powinna zawierać jak najwięcej mięsa; najlepiej powyżej 80 proc. Im krótszy i bardziej naturalny skład, tym lepiej. Musimy unikać produktów z dodatkiem białka sojowego, skrobi, glutaminianu sodu czy innych sztucznych wypełniaczy - przekonuje Ewa Wachowicz.

Dodaje też, że zawsze zwraca uwagę na listę składników na opakowaniu każdego produktu. Co jeszcze jest istotne? Obecność mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM) nie jest pożądana, gdyż świadczy o niższej jakości.

Kiełbasy grubo lub średnio rozdrobnione są najlepszym wyborem na grilla. Zapewniają odpowiednią teksturę i soczystość po upieczeniu. Drobno zmielone produkty mogą zawierać więcej wypełniaczy i być mniej apetyczne po przygotowaniu.

Tłuszcz - tak, ale z umiarem

Tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale jego nadmiar może prowadzić do kapania i dymienia podczas grillowania. Optymalna zawartość tłuszczu w kiełbasie na grilla to około 15-20 proc. Trzeba jednak pamiętać, że kiełbasy drobiowe nie zawsze są mniej tłuste niż wieprzowe, dlatego zawsze warto sprawdzić informacje na etykiecie.

Znaczenie mają też osłonki na kiełbasę. Najczęściej wykonane z jelita wieprzowego - są bardziej elastyczne i lepiej znoszą wysokie temperatury podczas grillowania. Dodatkowo są jadalne, co zwiększa komfort jedzenia. Sztuczne osłonki mogą pękać i nie są przeznaczone do spożycia, dlatego przed grillowaniem należy je usunąć. Ewa Wachowicz podkreśla, że im naturalniej, tym lepiej.

Zawartość wody - bardzo istotna, jeśli chodzi o grillowanie

Kiełbasy dzielą się na trwałe, półtrwałe i nietrwałe, w zależności od zawartości wody. Na grilla najlepiej nadają się kiełbasy półtrwałe i nietrwałe, takie jak śląska czy biała, które zawierają więcej wody i pozostają soczyste po upieczeniu. Kiełbasy trwałe, jak kabanosy czy salami, mogą być zbyt suche po grillowaniu.

Opakowanie ma znaczenie - unikaj kiełbas hermetycznie pakowanych

Choć hermetyczne opakowania zapewniają dłuższy termin przydatności, często zawierają kiełbasy o niższej jakości, z dodatkiem konserwantów, barwników i innych sztucznych składników. Lepszym wyborem są produkty świeże, dostępne w sklepach mięsnych. Ewa Wachowicz poleca wybieranie sprawdzonych, lokalnych dostawców albo zamawianie mięsa bezpośrednio od hodowców. Zdecydowanie lepiej zamrozić mięso niż kupować takie wątpliwej jakości.

Kiełbasa z grilla - pełnia smaku

Grillowana kiełbasa kryje w sobie więcej, niż mogłoby się wydawać. Choć najczęściej kojarzy się z prostym daniem, w różnych regionach Polski ma swoje unikalne odmiany. W niektórych zakładach mięsnych kiełbasy przyprawia się specjalnymi mieszankami ziół, znanymi tylko lokalnym rzeźnikom. Z kolei w południowych regionach kraju popularne są kiełbasy z dodatkiem majeranku i czosnku, które doskonale komponują się z aromatem dymu z grilla.

Ciekawostką jest fakt, że dawniej, zanim pojawiły się współczesne grille, kiełbasy najczęściej pieczono nad ogniskiem lub w specjalnych piecach opalanych drewnem, co nadawało im wyjątkowy smak i aromat, dziś coraz częściej przywracany przez pasjonatów tradycyjnego grillowania.

Wybierając kiełbasę na grilla, warto zwrócić uwagę na jej skład, m.in. zawartość mięsa, stopień jego rozdrobnienia, zawartość tłuszczu i wody oraz rodzaj osłonki. Ewa Wachowicz podkreśla, by zawsze unikać kupowania produktów z długą listą składników i sztucznymi dodatkami.

Karolina Wachowicza dla Wirtualnej Polski

Źródło artykułu: Karolina Wachowicz
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej