WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Na taką kiełbasę nawet nie patrz w sklepie. Ewa Wachowicz ostrzega przed grillowaniem

Narodowy sport Polaków przy okazji przedłużonego dniem świątecznym weekendu to już tradycja. Mowa o grillowaniu, a jak grill, to też kiełbasa. Ale jaka powinna być obligatoryjna zawartość mięsa, a jaka tłuszczu? Którą kiełbasę wybrać, żeby była soczysta i nie rozpadła się w trakcie obróbki? O tym wszystkim opowiedziała Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz radzi, jak wybrać kiełbasę do grillowaniaEwa Wachowicz radzi, jak wybrać kiełbasę do grillowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, WPKreator

Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu przez Polaków. Nie może oczywiście zabraknąć kiełbasy. Aby cieszyć się jej pełnym smakiem i aromatem, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów podczas wyboru odpowiedniego produktu. O zdanie na ten temat zapytaliśmy Ewę Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Zawartość mięsa i skład - kluczowe kwestie

To, na co warto zwrócić uwagę już w sklepie, to przede wszystkim szczegółowe informacje na opakowaniu lub etykiecie u sprzedawcy mięsa.

- Dobra kiełbasa na grilla powinna zawierać jak najwięcej mięsa; najlepiej powyżej 80 proc. Im krótszy i bardziej naturalny skład, tym lepiej. Musimy unikać produktów z dodatkiem białka sojowego, skrobi, glutaminianu sodu czy innych sztucznych wypełniaczy - przekonuje Ewa Wachowicz.

Dodaje też, że zawsze zwraca uwagę na listę składników na opakowaniu każdego produktu. Co jeszcze jest istotne? Obecność mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM) nie jest pożądana, gdyż świadczy o niższej jakości.

Kiełbasy grubo lub średnio rozdrobnione są najlepszym wyborem na grilla. Zapewniają odpowiednią teksturę i soczystość po upieczeniu. Drobno zmielone produkty mogą zawierać więcej wypełniaczy i być mniej apetyczne po przygotowaniu.

Tłuszcz - tak, ale z umiarem

Tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale jego nadmiar może prowadzić do kapania i dymienia podczas grillowania. Optymalna zawartość tłuszczu w kiełbasie na grilla to około 15-20 proc. Trzeba jednak pamiętać, że kiełbasy drobiowe nie zawsze są mniej tłuste niż wieprzowe, dlatego zawsze warto sprawdzić informacje na etykiecie.

Znaczenie mają też osłonki na kiełbasę. Najczęściej wykonane z jelita wieprzowego - są bardziej elastyczne i lepiej znoszą wysokie temperatury podczas grillowania. Dodatkowo są jadalne, co zwiększa komfort jedzenia. Sztuczne osłonki mogą pękać i nie są przeznaczone do spożycia, dlatego przed grillowaniem należy je usunąć. Ewa Wachowicz podkreśla, że im naturalniej, tym lepiej.

Zawartość wody - bardzo istotna, jeśli chodzi o grillowanie

Kiełbasy dzielą się na trwałe, półtrwałe i nietrwałe, w zależności od zawartości wody. Na grilla najlepiej nadają się kiełbasy półtrwałe i nietrwałe, takie jak śląska czy biała, które zawierają więcej wody i pozostają soczyste po upieczeniu. Kiełbasy trwałe, jak kabanosy czy salami, mogą być zbyt suche po grillowaniu.

Opakowanie ma znaczenie - unikaj kiełbas hermetycznie pakowanych

Choć hermetyczne opakowania zapewniają dłuższy termin przydatności, często zawierają kiełbasy o niższej jakości, z dodatkiem konserwantów, barwników i innych sztucznych składników. Lepszym wyborem są produkty świeże, dostępne w sklepach mięsnych. Ewa Wachowicz poleca wybieranie sprawdzonych, lokalnych dostawców albo zamawianie mięsa bezpośrednio od hodowców. Zdecydowanie lepiej zamrozić mięso niż kupować takie wątpliwej jakości.

Kiełbasa z grilla - pełnia smaku

Grillowana kiełbasa kryje w sobie więcej, niż mogłoby się wydawać. Choć najczęściej kojarzy się z prostym daniem, w różnych regionach Polski ma swoje unikalne odmiany. W niektórych zakładach mięsnych kiełbasy przyprawia się specjalnymi mieszankami ziół, znanymi tylko lokalnym rzeźnikom. Z kolei w południowych regionach kraju popularne są kiełbasy z dodatkiem majeranku i czosnku, które doskonale komponują się z aromatem dymu z grilla.

Ciekawostką jest fakt, że dawniej, zanim pojawiły się współczesne grille, kiełbasy najczęściej pieczono nad ogniskiem lub w specjalnych piecach opalanych drewnem, co nadawało im wyjątkowy smak i aromat, dziś coraz częściej przywracany przez pasjonatów tradycyjnego grillowania.

Wybierając kiełbasę na grilla, warto zwrócić uwagę na jej skład, m.in. zawartość mięsa, stopień jego rozdrobnienia, zawartość tłuszczu i wody oraz rodzaj osłonki. Ewa Wachowicz podkreśla, by zawsze unikać kupowania produktów z długą listą składników i sztucznymi dodatkami.

Karolina Wachowicza dla Wirtualnej Polski

Źródło artykułu: Karolina Wachowicz

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok