Jak podsmażać pieczarki, żeby nie puszczały wody? Oto kluczowe zasady

Jeśli podczas smażenia pieczarki nie rumienią się, tylko puszczają dużo wody i wyglądają bardziej jak gotowane niż smażone, często stoi za tym jeden prosty błąd.

Jak prawidłowo smażyć pieczarki? PodpowiadamyJak prawidłowo smażyć pieczarki? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Marcin Wachowicz

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ostateczny efekt zależy nie tylko od samego przepisu, ale też od kilku drobnych szczegółów, np. tego, jak przygotujemy grzyby, jak gorąca będzie patelnia i jaki rodzaj patelni wybierzemy. Każdy z tych elementów ma znaczenie i może zdecydować o tym, czy pieczarki będą złociste i aromatyczne, czy miękkie i wodniste.

Przyczyna problemu

Główną przyczyną tego, że pieczarki podczas smażenia puszczają wodę, jest zbyt niska temperatura i nadmiar wilgoci. Grzyby zawierają dużo wody, więc jeśli wrzucisz je na słabo rozgrzaną patelnię lub włożysz ich zbyt dużo naraz, zaczną się gotować we własnym soku, zamiast smażyć. Dodatkowo, jeśli nie osuszysz ich przed smażeniem, resztki wody z płukania grzybów tylko pogłębią ten efekt. Przez to zamiast aromatycznych, lekko chrupiących pieczarek, otrzymujemy miękką, wodnistą masę.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Kluczowe zasady smażenia pieczarek

By pieczarki były złociste i pachnące, a nie miękkie i wodniste, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad smażenia.

Przede wszystkim używaj mocno rozgrzanej patelni, najlepiej żeliwnej lub z grubym dnem. Wysoka temperatura powoduje, że woda z pieczarek odparowuje błyskawicznie, a grzyby zaczynają się rumienić, zamiast dusić. Drugą ważną zasadą jest osuszenie pieczarek przed smażeniem. Warto je delikatnie przetrzeć, zamiast zanurzać w wodzie. Nadmiar wilgoci to główny wróg złocistego koloru.

Nie wrzucaj też zbyt wielu pieczarek na patelnię naraz. Lepiej smażyć je partiami, tak aby każda miała kontakt z gorącą powierzchnią. W przeciwnym razie temperatura spadnie i zaczną się gotować. Na koniec pamiętaj o odpowiednim tłuszczu. Olej roślinny dobrze znosi wysoką temperaturę, ale jeśli chcesz wzbogacić aromat pieczarek, to możesz dodać masło pod koniec smażenia (gdy grzyby będą już prawie gotowe).

Czego unikać podczas smażenia pieczarek?

Podczas smażenia pieczarek warto unikać kilku podstawowych błędów. Nie wrzucaj pieczarek na letnią patelnię, ponieważ przez to puszczają wodę i duszą się, zamiast smażyć. Lepiej też nie solić ich na początku, bo sól dodatkowo wyciąga wilgoć. Unikaj przepełniania patelni, bo za duża ilość grzybów naraz obniża temperaturę i powoduje, że zamiast złocistej skórki otrzymasz mokrą, miękką masę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach