Od razu zrób podwójną porcję. Inaczej będziesz żałować

Tortilla z hummusem i warzywami to lunch, który nie tylko wygląda kolorowo i apetycznie, ale też syci na długo, a przy tym jest lekki dla żołądka. Kremowy hummus łączy się tu z chrupiącymi warzywami. Taka kombinacja tworzy połączenie pełne smaku, witamin i zdrowych tłuszczów.
Tortilla z hummusem i warzywami sprawdzi się jako lunch do pracyTortilla z hummusem i warzywami sprawdzi się jako lunch do pracy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Baza z ciecierzycy dostarcza białko roślinne i błonnik, który wspiera trawienie i pomaga utrzymać stabilny poziom energii. Tahini i oliwa z oliwek wnosi zdrowe tłuszcze, dobre dla serca i mózgu. Marchew, papryka i ogórek dodają świeżość, witaminę C, beta-karoten i antyoksydanty, dzięki którym wrap nie tylko syci, ale też odżywia.

Całość zamknięta w tortilli tworzy lunch idealny, czyli szybki, zdrowy i wygodny do zabrania do pracy. To jeden z tych posiłków, który robi się w kilka minut, a potem żałuje, że nie przygotowało się od razu podwójnej porcji.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Przepis na tortillę z hummusem i warzywami

Składniki:

  • 1 placek tortilli (62 g),
  • 2 łyżki hummusu klasycznego (50 g),
  • 1 marchew (50 g),
  • 1/3 małej papryki czerwonej (50 g),
  • 1/3 małego ogórka (50 g).

Sposób przygotowania:

Tortilla z hummusem i warzywami przepis
Na tortilli rozsmaruj hummus i rozłóż przygotowane składniki

Krok 1. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Paprykę umyj, osusz i drobno pokrój (usuń niejadalne części). Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Tortillę posmaruj hummusem, a następnie rozłóż marchew, paprykę i ogórka. 

Tortilla z hummusem i warzywami przepis
Zawiń tortillę i zjedz w całości lub przekrojoną

Krok 2. Dwa boki tortilli złóż do środka i zwiń środek w rulon. Zjedz w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół. 

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu