Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z innego warzywa. Są chrupiące i nie rozpadają się

Placki z cukinii to nie tylko szybki i prosty pomysł na obiad z cukinii, ale też prawdziwa bomba składników wspierających zdrowie i dobre samopoczucie. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja powodują, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Są doskonałe na kolację i warzywny dodatek do dania głównego.
Przekładam placki na talerz i dodaję jogurt.Przekładam placki na talerz i dodaję jogurt

Cukinia, będąca bazą tego dania, to jedno z najbardziej wszechstronnych i przyjaznych dla żołądka warzyw. Zawiera cenne witaminy: B1, C, K i PP, a także minerały, takie jak magnez, potas i żelazo. Jej lekkostrawność i właściwości odkwaszające powodują, że świetnie wspiera układ trawienny i jest dobrze tolerowana nawet przez osoby z wrażliwym żołądkiem. Co ważne, cukinia nie kumuluje metali ciężkich, dlatego jest bezpiecznym wyborem w diecie na co dzień.

W plackach cukinia może być łączona z dodatkami, które jeszcze bardziej podnoszą ich wartość odżywczą i smak, np. z czosnkiem, koperkiem, suszonymi pomidorami, fetą, jogurtem greckim, a nawet startym parmezanem. Można je smażyć na niewielkiej ilości oliwy, piec w piekarniku, a nawet przygotować na patelni grillowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Przepis na placki z cukinii

Placki z cukinii to jedno z tych dań, które udowadnia, że prostota w kuchni może iść w parze z odżywczością i wyjątkowym smakiem. Świetnie sprawdzą się zarówno same jak i z dodatkiem sosu jogurtowego oraz hummusu. Jak zrobić placki z cukinii? Poznaj prosty przepis na placuszki z cukinii!

Składniki:

  • pół cukinii (150 g),
  • 1 jajko (50 g),
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej (20 g),
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego skyr (70 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (2 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii przepis
Zetrzyj cukinię na tarce

Krok 1. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Startą cukinię odciśnij z nadmiaru wody i włóż do miski. 

Placki z cukinii przepis
Dodaj jajko, mąkę, czosnek i przyprawy, i wymieszaj

Krok 2. Wbij jajko i dodaj mąkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki sody oczyszczonej, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Placki z cukinii przepis
Smaż placki

Krok 3. Ustaw patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozgrzewaj i rozprowadzaj niewielkie ilości masła na patelni, aby wysmażyć po kilka placków w jednym czasie (1 łyżka masy na 1 placek). Smaż do zarumienienia z dwóch stron, czyli przez około 1,5-2,5 minuty na stronę.

placki z cukinii przepis
Przełóż placki na talerz i dodaj jogurt

Krok 4. Przełóż na talerz i w razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem. Zjedz z jogurtem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇