Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z innego warzywa. Są chrupiące i nie rozpadają się
Cukinia, będąca bazą tego dania, to jedno z najbardziej wszechstronnych i przyjaznych dla żołądka warzyw. Zawiera cenne witaminy: B1, C, K i PP, a także minerały, takie jak magnez, potas i żelazo. Jej lekkostrawność i właściwości odkwaszające powodują, że świetnie wspiera układ trawienny i jest dobrze tolerowana nawet przez osoby z wrażliwym żołądkiem. Co ważne, cukinia nie kumuluje metali ciężkich, dlatego jest bezpiecznym wyborem w diecie na co dzień.
W plackach cukinia może być łączona z dodatkami, które jeszcze bardziej podnoszą ich wartość odżywczą i smak, np. z czosnkiem, koperkiem, suszonymi pomidorami, fetą, jogurtem greckim, a nawet startym parmezanem. Można je smażyć na niewielkiej ilości oliwy, piec w piekarniku, a nawet przygotować na patelni grillowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Przepis na placki z cukinii
Placki z cukinii to jedno z tych dań, które udowadnia, że prostota w kuchni może iść w parze z odżywczością i wyjątkowym smakiem. Świetnie sprawdzą się zarówno same jak i z dodatkiem sosu jogurtowego oraz hummusu. Jak zrobić placki z cukinii? Poznaj prosty przepis na placuszki z cukinii!
Składniki:
- pół cukinii (150 g),
- 1 jajko (50 g),
- 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej (20 g),
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego skyr (70 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (2 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Startą cukinię odciśnij z nadmiaru wody i włóż do miski.
Krok 2. Wbij jajko i dodaj mąkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki sody oczyszczonej, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Ustaw patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozgrzewaj i rozprowadzaj niewielkie ilości masła na patelni, aby wysmażyć po kilka placków w jednym czasie (1 łyżka masy na 1 placek). Smaż do zarumienienia z dwóch stron, czyli przez około 1,5-2,5 minuty na stronę.
Krok 4. Przełóż na talerz i w razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem. Zjedz z jogurtem.