Schab duszę i podaję z nietypowymi owocami. To duet po prostu idealny
Kruchy schab przełamany lekko cierpkimi owocami to połączenie, które błyskawicznie skradnie serce i szybko rozgości się w stałym menu. Świetnie sprawdzi się na imprezach, gdzie urzecze smakiem nawet najwybredniejszą teściową.
11.08.2024 08:50
O schabie ze śliwką słyszeli już chyba wszyscy, więc łączenie mięsa z owocami nikogo nie będzie dziwiło. Ja stawiam jednak nie na śliwki czy morele, a porzeczki. Z drobnych owoców przygotowuję prosty sos, którym polewam przygotowany schab. Jest słodko-kwaśny, orzeźwiający i świetnie komponuje się z pieczonym mięsem. To idealna propozycja zarówno dla miłośników tradycyjnych smaków, jak i dla tych, którzy lubią trochę poeksperymentować w kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab z sosem porzeczkowym
Słodko-kwaśny sos porzeczkowy doskonale kontrastuje z delikatnym mięsem schabu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas bardziej uroczystych spotkań. Schab w sosie porzeczkowym doskonale smakuje z kaszą jaglaną, ryżem, ziemniakami purée lub pieczonymi warzywami. Można podawać go również na zimno, w formie prostej zakąski.
W tym przepisie lista składników jest naprawdę krótka. Schabu nie trzeba specjalnie mocno przyprawiać, wystarczy zwykła sól i pieprz. Całą robotę zrobi tu sos. Możesz przygotować go zarówno ze świeżych porzeczek, jak i mrożonych, dzięki czemu schab w sosie porzeczkowym to danie całoroczne.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek,
- 1 szklanka wody,
- cukier do smaku,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Schab pokrój na mniejsze kotlety i oprósz je solą oraz pieprzem z obu stron.
- Jeśli używasz świeżych porzeczek, umyj je dokładnie i usuń szypułki. W przypadku mrożonych owoców, nie musisz wyciągać ich wcześniej z zamrażarki.
- Przełóż porzeczki do rondelka, dodaj wodę i cukier.
- Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Może to chwilę zająć, bo woda powinna się zredukować.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż kotlety z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- Zalej kotlety przygotowanym sosem porzeczkowym.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut, lub do momentu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Po tym czasie schab jest już gotowy. Podaj go z kaszą, warzywami lub ziemniakami. Smacznego!
Zobacz także