PrzepisDania mięsneSchab duszę i podaję z nietypowymi owocami. To duet po prostu idealny

Schab duszę i podaję z nietypowymi owocami. To duet po prostu idealny

Schab z sosem - Pyszności
Schab z sosem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 08:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kruchy schab przełamany lekko cierpkimi owocami to połączenie, które błyskawicznie skradnie serce i szybko rozgości się w stałym menu. Świetnie sprawdzi się na imprezach, gdzie urzecze smakiem nawet najwybredniejszą teściową.

O schabie ze śliwką słyszeli już chyba wszyscy, więc łączenie mięsa z owocami nikogo nie będzie dziwiło. Ja stawiam jednak nie na śliwki czy morele, a porzeczki. Z drobnych owoców przygotowuję prosty sos, którym polewam przygotowany schab. Jest słodko-kwaśny, orzeźwiający i świetnie komponuje się z pieczonym mięsem. To idealna propozycja zarówno dla miłośników tradycyjnych smaków, jak i dla tych, którzy lubią trochę poeksperymentować w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z sosem porzeczkowym

Słodko-kwaśny sos porzeczkowy doskonale kontrastuje z delikatnym mięsem schabu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas bardziej uroczystych spotkań. Schab w sosie porzeczkowym doskonale smakuje z kaszą jaglaną, ryżem, ziemniakami purée lub pieczonymi warzywami. Można podawać go również na zimno, w formie prostej zakąski.

Czarna porzeczka skrywa w sobie ogromny potencjał
Czarna porzeczka skrywa w sobie ogromny potencjał© Adobe Stock | Alusha

W tym przepisie lista składników jest naprawdę krótka. Schabu nie trzeba specjalnie mocno przyprawiać, wystarczy zwykła sól i pieprz. Całą robotę zrobi tu sos. Możesz przygotować go zarówno ze świeżych porzeczek, jak i mrożonych, dzięki czemu schab w sosie porzeczkowym to danie całoroczne.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek,
  • 1 szklanka wody,
  • cukier do smaku,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój na mniejsze kotlety i oprósz je solą oraz pieprzem z obu stron.
  2. Jeśli używasz świeżych porzeczek, umyj je dokładnie i usuń szypułki. W przypadku mrożonych owoców, nie musisz wyciągać ich wcześniej z zamrażarki.
  3. Przełóż porzeczki do rondelka, dodaj wodę i cukier.
  4. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Może to chwilę zająć, bo woda powinna się zredukować.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż kotlety z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
  7. Zalej kotlety przygotowanym sosem porzeczkowym.
  8. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut, lub do momentu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

Po tym czasie schab jest już gotowy. Podaj go z kaszą, warzywami lub ziemniakami. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także