Schab duszę i podaję z nietypowymi owocami. To duet po prostu idealny

Kruchy schab przełamany lekko cierpkimi owocami to połączenie, które błyskawicznie skradnie serce i szybko rozgości się w stałym menu. Świetnie sprawdzi się na imprezach, gdzie urzecze smakiem nawet najwybredniejszą teściową.

Schab z sosem - PysznościSchab z sosem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

O schabie ze śliwką słyszeli już chyba wszyscy, więc łączenie mięsa z owocami nikogo nie będzie dziwiło. Ja stawiam jednak nie na śliwki czy morele, a porzeczki. Z drobnych owoców przygotowuję prosty sos, którym polewam przygotowany schab. Jest słodko-kwaśny, orzeźwiający i świetnie komponuje się z pieczonym mięsem. To idealna propozycja zarówno dla miłośników tradycyjnych smaków, jak i dla tych, którzy lubią trochę poeksperymentować w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Schab z sosem porzeczkowym

Słodko-kwaśny sos porzeczkowy doskonale kontrastuje z delikatnym mięsem schabu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas bardziej uroczystych spotkań. Schab w sosie porzeczkowym doskonale smakuje z kaszą jaglaną, ryżem, ziemniakami purée lub pieczonymi warzywami. Można podawać go również na zimno, w formie prostej zakąski.

Czarna porzeczka skrywa w sobie ogromny potencjał
Czarna porzeczka skrywa w sobie ogromny potencjał © Adobe Stock | Alusha

W tym przepisie lista składników jest naprawdę krótka. Schabu nie trzeba specjalnie mocno przyprawiać, wystarczy zwykła sól i pieprz. Całą robotę zrobi tu sos. Możesz przygotować go zarówno ze świeżych porzeczek, jak i mrożonych, dzięki czemu schab w sosie porzeczkowym to danie całoroczne.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek,
  • 1 szklanka wody,
  • cukier do smaku,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój na mniejsze kotlety i oprósz je solą oraz pieprzem z obu stron.
  2. Jeśli używasz świeżych porzeczek, umyj je dokładnie i usuń szypułki. W przypadku mrożonych owoców, nie musisz wyciągać ich wcześniej z zamrażarki.
  3. Przełóż porzeczki do rondelka, dodaj wodę i cukier.
  4. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Może to chwilę zająć, bo woda powinna się zredukować.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż kotlety z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
  7. Zalej kotlety przygotowanym sosem porzeczkowym.
  8. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut, lub do momentu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

Po tym czasie schab jest już gotowy. Podaj go z kaszą, warzywami lub ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy