Schab duszę i podaję z nietypowymi owocami. To duet po prostu idealny

Kruchy schab przełamany lekko cierpkimi owocami to połączenie, które błyskawicznie skradnie serce i szybko rozgości się w stałym menu. Świetnie sprawdzi się na imprezach, gdzie urzecze smakiem nawet najwybredniejszą teściową.

Schab z sosem - PysznościSchab z sosem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

O schabie ze śliwką słyszeli już chyba wszyscy, więc łączenie mięsa z owocami nikogo nie będzie dziwiło. Ja stawiam jednak nie na śliwki czy morele, a porzeczki. Z drobnych owoców przygotowuję prosty sos, którym polewam przygotowany schab. Jest słodko-kwaśny, orzeźwiający i świetnie komponuje się z pieczonym mięsem. To idealna propozycja zarówno dla miłośników tradycyjnych smaków, jak i dla tych, którzy lubią trochę poeksperymentować w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Schab z sosem porzeczkowym

Słodko-kwaśny sos porzeczkowy doskonale kontrastuje z delikatnym mięsem schabu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas bardziej uroczystych spotkań. Schab w sosie porzeczkowym doskonale smakuje z kaszą jaglaną, ryżem, ziemniakami purée lub pieczonymi warzywami. Można podawać go również na zimno, w formie prostej zakąski.

Czarna porzeczka skrywa w sobie ogromny potencjał
Czarna porzeczka skrywa w sobie ogromny potencjał © Adobe Stock | Alusha

W tym przepisie lista składników jest naprawdę krótka. Schabu nie trzeba specjalnie mocno przyprawiać, wystarczy zwykła sól i pieprz. Całą robotę zrobi tu sos. Możesz przygotować go zarówno ze świeżych porzeczek, jak i mrożonych, dzięki czemu schab w sosie porzeczkowym to danie całoroczne.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek,
  • 1 szklanka wody,
  • cukier do smaku,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój na mniejsze kotlety i oprósz je solą oraz pieprzem z obu stron.
  2. Jeśli używasz świeżych porzeczek, umyj je dokładnie i usuń szypułki. W przypadku mrożonych owoców, nie musisz wyciągać ich wcześniej z zamrażarki.
  3. Przełóż porzeczki do rondelka, dodaj wodę i cukier.
  4. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Może to chwilę zająć, bo woda powinna się zredukować.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż kotlety z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
  7. Zalej kotlety przygotowanym sosem porzeczkowym.
  8. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut, lub do momentu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

Po tym czasie schab jest już gotowy. Podaj go z kaszą, warzywami lub ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne