Sernik jagodowy na zimno to najlepszy przepis na lato. Przepadniesz po pierwszej łyżeczce

Kiedy za oknem upał, włączanie piekarnika zdecydowanie nie wchodzi w grę. Z pomocą przychodzą wtedy przepisy na pyszne desery bez pieczenia. Moim letnim faworytem jest jagodowy sernik na zimno z biszkoptowym spodem.

Sernik jagodowy na zimnoSernik jagodowy na zimno
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy w lesie i na ryneczkach pojawiają się jagody oraz borówki, w ruch idą owocowe przepisy. Zamiast klasycznego sernika warto sięgnąć wtedy po wersję na zimno, bez pieczenia. Nie ma ryzyka, że ciasto nie urośnie czy sernik opadnie, a deser śmiało może zastąpić tort urodzinowy.

Sernik bez pieczenia z jagodami. Idealny na lato

Ten przepis po prostu nie ma prawa się nie udać. Masa z twarogu sernikowego, śmietanki i Sposobu na sernik na zimno Dr.Oetkera w połączeniu z jagodami i spodem z mięciutkich biszkoptów to deser po prostu idealny.

Przygotowanie tego sernika jest naprawdę ekspresowe. Trzeba uzbroić się jedynie w odrobinę cierpliwości, bo sernik potrzebuje 2 godzin, aby dobrze stężeć. Wyjęte prosto z lodówki, zimne, owocowe ciasto to największy luksus w upalny dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik jagodowy na zimno to idealny deser na lato. Nikt mu się nie oprze

Sernik jagodowy na zimno — przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 125 g cukru pudru,
  • 350 g jagód,
  • 14 sztuk okrągłych biszkoptów,
  • 1 opakowanie Sposobu na sernik na zimno Dr.Oetker,
  • 50 ml zimnej wody,
  • 100 ml wrzątku.

Dekoracja: 

  • jagody,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, tworząc spód do sernika.

Spód do sernika na zimno
Spód do sernika na zimno © Pyszności

Krok 2. Jagody blenduję i przecieram przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek. Dzięki temu masa na sernik będzie miała idealną, gładką konsystencję.

Przecieranie jagód
Przecieranie jagód © Pyszności

Krok 3. Twaróg sernikowy przekładam do miski i miksuję, dodając przetarte jagody. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Bitą śmietanę dodaję po łyżce do jagodowej masy, mieszając całość kuchenną trzepaczką.

Jagodowa masa
Jagodowa masa © Pyszności

Krok 4. Zimną wodę oraz wrzątek wlewam do wysokiego naczynia. Wsypuję Sposób na sernik na zimno Dr.Oetker i miksuję. Po zmiksowaniu dodaję do masy twarogowej i łączę składniki.

Sposób na sernik na zimno
Sposób na sernik na zimno © Pyszności

Krok 5. Powstałą masę przelewam na spód z biszkoptów, wyrównując na górze szpatułką. Dekoruję świeżymi jagodami i wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przelewanie masy
Przelewanie masy © Pyszności

Krok 6. Po schłodzeniu sernik jagodowy jest już gotowy. Dodatkowo dla dekoracji dorzucić można również liście świeżej mięty. Smacznego!

Sernik jagodowy na zimno
Sernik jagodowy na zimno © Pyszności
Płatna współpraca z marką Dr.Oetker
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita