Sernik jagodowy na zimno to najlepszy przepis na lato. Przepadniesz po pierwszej łyżeczce

Kiedy za oknem upał, włączanie piekarnika zdecydowanie nie wchodzi w grę. Z pomocą przychodzą wtedy przepisy na pyszne desery bez pieczenia. Moim letnim faworytem jest jagodowy sernik na zimno z biszkoptowym spodem.

Sernik jagodowy na zimnoSernik jagodowy na zimno
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy w lesie i na ryneczkach pojawiają się jagody oraz borówki, w ruch idą owocowe przepisy. Zamiast klasycznego sernika warto sięgnąć wtedy po wersję na zimno, bez pieczenia. Nie ma ryzyka, że ciasto nie urośnie czy sernik opadnie, a deser śmiało może zastąpić tort urodzinowy.

Sernik bez pieczenia z jagodami. Idealny na lato

Ten przepis po prostu nie ma prawa się nie udać. Masa z twarogu sernikowego, śmietanki i Sposobu na sernik na zimno Dr.Oetkera w połączeniu z jagodami i spodem z mięciutkich biszkoptów to deser po prostu idealny.

Przygotowanie tego sernika jest naprawdę ekspresowe. Trzeba uzbroić się jedynie w odrobinę cierpliwości, bo sernik potrzebuje 2 godzin, aby dobrze stężeć. Wyjęte prosto z lodówki, zimne, owocowe ciasto to największy luksus w upalny dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik jagodowy na zimno to idealny deser na lato. Nikt mu się nie oprze

Sernik jagodowy na zimno — przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 125 g cukru pudru,
  • 350 g jagód,
  • 14 sztuk okrągłych biszkoptów,
  • 1 opakowanie Sposobu na sernik na zimno Dr.Oetker,
  • 50 ml zimnej wody,
  • 100 ml wrzątku.

Dekoracja: 

  • jagody,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, tworząc spód do sernika.

Spód do sernika na zimno
Spód do sernika na zimno © Pyszności

Krok 2. Jagody blenduję i przecieram przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek. Dzięki temu masa na sernik będzie miała idealną, gładką konsystencję.

Przecieranie jagód
Przecieranie jagód © Pyszności

Krok 3. Twaróg sernikowy przekładam do miski i miksuję, dodając przetarte jagody. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Bitą śmietanę dodaję po łyżce do jagodowej masy, mieszając całość kuchenną trzepaczką.

Jagodowa masa
Jagodowa masa © Pyszności

Krok 4. Zimną wodę oraz wrzątek wlewam do wysokiego naczynia. Wsypuję Sposób na sernik na zimno Dr.Oetker i miksuję. Po zmiksowaniu dodaję do masy twarogowej i łączę składniki.

Sposób na sernik na zimno
Sposób na sernik na zimno © Pyszności

Krok 5. Powstałą masę przelewam na spód z biszkoptów, wyrównując na górze szpatułką. Dekoruję świeżymi jagodami i wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przelewanie masy
Przelewanie masy © Pyszności

Krok 6. Po schłodzeniu sernik jagodowy jest już gotowy. Dodatkowo dla dekoracji dorzucić można również liście świeżej mięty. Smacznego!

Sernik jagodowy na zimno
Sernik jagodowy na zimno © Pyszności
Płatna współpraca z marką Dr.Oetker
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni