Spróbował najdroższego hot doga w Polsce. Warto aż tyle zapłacić?

Hot dogi kojarzą się głównie ze stacjami benzynowymi i osiedlowymi sklepami z płazem w tle. W tych przypadkach są opcją mocno budżetową. Jeśli jednak nie po drodze ci ze zwykłą bułką i parówką, toruńska restauracja przygotowała coś specjalnego.

Najdroższy hot dogNajdroższy hot dog
Źródło zdjęć: © Instagram | mrkryha
Ewa Malinowska

Toruń to bez wątpienia miasto pierników, Mikołaja Kopernika i pewnego obrotnego biznesmena pozyskujące luksusowe auta. A jeśli o luksusie mówimy, to i hot dogi nie mogą być zwyczajne. Popularny twórca internetowy MrKryha nie przeszedł obok nich obojętnie i sprawdził, o co chodzi z szaloną ceną bułki z mięsem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Najdroższy hot dog w Polsce

Nie bez powodu napisałam bułce z mięsem, bo toruńska "Musztarda" do hot dogów wykorzystuje wołowinę wagyu. Uważa się ją za najbardziej luksusowe mięso na świecie, które zdecydowanie nie kojarzy się z fast foodami. Co ciekawe, nie użyto tutaj tej najpopularniejsze (a przy tym najdroższej) wagyu z Japonii, a mięso pochodzące z polskiej hodowli. To temat dla koneserów, bo takich miejsc w naszym kraju jest zaledwie kilka, a same hodowle są raczej kameralne. Jednak dzięki temu wagyu z Polski jest tańsza niż z Japonii.

Najdroższy hot dog w Polsce
Najdroższy hot dog w Polsce © Instagram | MrKryha

Poza kawałkami dobrej jakości udźca wołowego w bułce własnego wypieku znaleźć można również palone pory, ser cheddar, sos BBQ oraz crème fraîche, czyli francuską, ukwaszoną śmietanę. Całość przychodzi pod kloszem, po podniesieniu którego uwalnia się dym. Zdecydowanie robi to spore wrażenie.

Hot dog warty swojej ceny?

Mamy luksusowe produkty, więc i cena jest luksusowa, bo za hot doga trzeba zapłacić nie bagatela 109 zł.

Menu restauracji z Torunia
Menu restauracji z Torunia © Instagram | MrKryha

MrKryha zwraca jednak uwagę na bardzo ważną rzecz - delikatne, luksusowe mięso całkowicie ginie, zdominowane przez sporą ilość sosów i ciężko docenić jego walory smakowe.

W hot dogu dużo się dzieje
W hot dogu dużo się dzieje © Instagram | MrKryha
Kompozycja jest ciekawa, plus nutka dymu robi robotę. Bułka jest dosyć masywna z zewnątrz, delikatnie chrupiąca w środku, a w środku puszysta - mówi znany twórca.

Najdroższy hot dog to raczej kulinarna ciekawostka, a nie obowiązkowy punkt wizyty w Toruniu. Chociaż wygląda apetycznie, to wydaje się być przerostem formy nad treścią.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀