Spróbujesz raz i już nie będziesz chciał pić innej kawy. O tym dodatku mało kto słyszał
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki ulubionej kawy. Ciekawym pomysłem na podanie uwielbianego napoju jest serwowanie go z dodatkiem jajka. Brzmi co najmniej nietypowo, ale fani kaw na słodko będą w niej zakochani.
16.01.2024 | aktual.: 16.01.2024 12:11
Jakiś czas temu internet oszalał na punkcie kawy po wietnamsku z mlekiem skondensowanym. Chociaż kawowi konserwatyści niespecjalnie chętnie nazywają taki napój kawą, to przepis bił rekordy popularności. Jeśli jesteś fanem kawowych eksperymentów, spróbuj przygotować pyszną kawą z koglem moglem. Ostrzegam jednak, że zawiera w sobie całkiem solidną dawkę cukru, która w połączeniu z kofeiną da porządnego kopa energetycznego, ale dla niektórych kawa może być po prostu za słodka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa z koglem moglem
Przepis przypomina nieco kultową kawę po wietnamsku, jednak nie zabrakło w nim pewnych modyfikacji. W oryginale używa się specjalnego rodzaju kawy i sposobu parzenia, w tym przepisie jest to znacznie prostsze. Taka kawa jest deserem sama w sobie, więc niekoniecznie polecam pić ją jako dodatek do posiłku.
Do przygotowania kogla-mogla używa się surowych jaj. Kluczowe jest zatem wybranie jajek z pewnego źródła, aby zlikwidować ryzyko zatrucia. Najlepiej te z zaufanych miejsc, na przykład zwłaszcza od wiejskich, ekologicznych dostawców. Ważne jest również dokładne umycie i sparzenie jajek przed ich użyciem.
Składniki:
- 2 porcje kawy,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki mleka skondensowanego,
- 2 łyżeczki miodu,
- szczypta kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek.
- Do żółtek dodaj płynny miód i zmiksuj, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Stopniowo, powoli wlewaj mleko skondensowane, cały czas miksując masę.
- Zaparz kawę tak, jak lubisz najbardziej. Dla jednej osoby powinno być ok. 150 ml gotowej kawy.
- Do kawy wlej kogel-mogel i posyp szczyptą kardamonu.
Kogel-mogel jest gęstszy niż kawa, więc utrzyma się na powierzchni, tworząc dwuwarstwowy napój. Miód możesz zastąpić syropem klonowym lub po prostu cukrem, a zamiast kardamonu dodać szczyptę cynamonu.