PrzepisNapojeSpróbujesz raz i już nie będziesz chciał pić innej kawy. O tym dodatku mało kto słyszał

Spróbujesz raz i już nie będziesz chciał pić innej kawy. O tym dodatku mało kto słyszał

Kawa z jajkiem - Pyszności
Kawa z jajkiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | rimmabondarenko

16.01.2024 08:39, aktual.: 16.01.2024 12:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki ulubionej kawy. Ciekawym pomysłem na podanie uwielbianego napoju jest serwowanie go z dodatkiem jajka. Brzmi co najmniej nietypowo, ale fani kaw na słodko będą w niej zakochani.

Jakiś czas temu internet oszalał na punkcie kawy po wietnamsku z mlekiem skondensowanym. Chociaż kawowi konserwatyści niespecjalnie chętnie nazywają taki napój kawą, to przepis bił rekordy popularności. Jeśli jesteś fanem kawowych eksperymentów, spróbuj przygotować pyszną kawą z koglem moglem. Ostrzegam jednak, że zawiera w sobie całkiem solidną dawkę cukru, która w połączeniu z kofeiną da porządnego kopa energetycznego, ale dla niektórych kawa może być po prostu za słodka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa z koglem moglem

Przepis przypomina nieco kultową kawę po wietnamsku, jednak nie zabrakło w nim pewnych modyfikacji. W oryginale używa się specjalnego rodzaju kawy i sposobu parzenia, w tym przepisie jest to znacznie prostsze. Taka kawa jest deserem sama w sobie, więc niekoniecznie polecam pić ją jako dodatek do posiłku.

Kawa po wietnamsku z nietypowym dodatkiem
Kawa po wietnamsku z nietypowym dodatkiem© canva.com

Do przygotowania kogla-mogla używa się surowych jaj. Kluczowe jest zatem wybranie jajek z pewnego źródła, aby zlikwidować ryzyko zatrucia. Najlepiej te z zaufanych miejsc, na przykład zwłaszcza od wiejskich, ekologicznych dostawców. Ważne jest również dokładne umycie i sparzenie jajek przed ich użyciem.

Składniki:

  • 2 porcje kawy,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki mleka skondensowanego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek.
  2. Do żółtek dodaj płynny miód i zmiksuj, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Stopniowo, powoli wlewaj mleko skondensowane, cały czas miksując masę.
  4. Zaparz kawę tak, jak lubisz najbardziej. Dla jednej osoby powinno być ok. 150 ml gotowej kawy.
  5. Do kawy wlej kogel-mogel i posyp szczyptą kardamonu.

Kogel-mogel jest gęstszy niż kawa, więc utrzyma się na powierzchni, tworząc dwuwarstwowy napój. Miód możesz zastąpić syropem klonowym lub po prostu cukrem, a zamiast kardamonu dodać szczyptę cynamonu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także