Stawiasz szklankę wody przy łóżku? Ten błąd jest powszechny

picie wody
picie wody
Źródło zdjęć: © Getty Images | AntonioGuillem

09.08.2023 10:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Często zostawiamy na szafce nocnej szklankę wody, aby mieć ją pod ręką, jeśli w nocy zachce nam się pić. Jeżeli jednak kilkukrotnie pijemy z tej samej szklanki, może nam to zaszkodzić.

Napoje na dobry sen

Jeśli często miewacie kłopoty z zaśnięciem, nie sięgajcie od razu po leki. Skorzystajcie najpierw z naturalnych domowych metod. Świetnym sposobem na rozluźnienie i ukojenie nerwów przed snem jest wypicie naparu z melisy lub rumianku.

Zioła są doskonałym zamiennikiem czarnej herbaty, która zawiera pobudzającą kofeinę utrudniającą nam zaśnięcie. Jeśli nie lubicie ziół, możecie też sięgnąć po szklankę ciepłego mleka, sok z wiśni lub bezkofeinową zieloną herbatę.

Dlaczego nie powinno zostawiać się szklanki z wodą na noc?

Pijąc wodę, zostawiamy na szklance ślinę, która szybko staje się doskonałą pożywką dla bakterii i grzybów. Jeśli korzystamy kilkukrotnie z tej samej szklanki, ryzyko namnożenia się bakterii tylko wzrasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeżeli jesteście spragnieni w nocy, najlepiej przejść się do kuchni i nalać sobie wody do czystej szklanki. Możecie też postawić na szafce nocnej szklankę wody, ale wówczas należy zwracać uwagę na to, aby nie pić z niej kilkukrotnie.

Nadmierne pragnienie powinno was zaniepokoić. Warto udać się do lekarza, który przeprowadzi diagnostykę. Przyczyną może być m.in.:

  • odwodnienie organizmu spowodowane biegunką lub wymiotami
  • gorączka, która prowadzi do nadmiernego pocenia się, czyli utraty wody z organizmu
  • niewydolność nerek
  • cukrzyca
  • moczówka prosta
  • zespół Conna
  • niedoczynność tarczycy
  • anemia
  • hiperkalcemia
  • nadczynność tarczycy
  • pierwotna nadczynność przytarczyc

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także