Święta bez karpia? Po tym przepisie nie wyobrażam sobie Wigilii bez niego

Karp od lat dzieli Polaków, ale jedno trzeba mu oddać – dobrze przygotowany potrafi zaskoczyć nawet największych sceptyków. Ten wariant jest dowodem na to, że wigilijna klasyka nie musi być ciężka ani nudna, a ryba może smakować delikatnie i nowocześnie.

Karp w panierce z płatków migdałowych na wigilięKarp w panierce z płatków migdałowych na wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Suriyan Tejasrintr
Paulina Hermann

Na wigilijnych stołach królują potrawy znane od pokoleń, jednak coraz częściej szukamy sposobów, by podać je w lżejszej, bardziej dopracowanej formie. Karp w panierce z płatków migdałowych to propozycja dla tych, którzy nie chcą rezygnować z tradycji, ale mają dość grubych panierek i tłustych sosów. Migdały nadają potrawie chrupkości i subtelnej słodyczy, która świetnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby.

Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu

Karp w panierce z płatków migdałowych

Mięso karpia jest delikatne i soczyste, ale łatwo je przesuszyć lub przytłoczyć ciężką panierką. Płatki migdałowe rozwiązują ten problem, ponieważ nie chłoną tyle tłuszczu co bułka tarta, a po usmażeniu tworzą lekką, chrupiącą skorupkę. Dzięki temu ryba zachowuje swój naturalny smak, a całość nie jest ciężka dla żołądka, co ma znaczenie przy wigilijnej kolacji.

Przepis na karpia w panierce z płatków migdałowych

Składniki:

  • 1 kg karpia bez głowy,
  • 8 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 50 g mąki pszennej,
  • przyprawa do ryb,
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia dokładnie oczyść, opłucz i osusz, a następnie pokrój na dzwonka o szerokości około 3 cm.
  2. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do ryb i odstaw na kilka minut.
  3. Do jednej miski wbij jajka i roztrzep je widelcem, na dwa osobne talerze wysyp mąkę oraz płatki migdałowe.
  4. Każdy kawałek ryby obtaczaj kolejno w mące, jajku i na końcu w płatkach migdałowych, lekko je dociskając.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż karpia na średnim ogniu z obu stron, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
  6. Usmażone kawałki odsącz krótko na ręczniku papierowym i podawaj od razu po przygotowaniu.

Jeśli chcesz szybciej pozbyć się łusek, skrop tuszę niewielką ilością octu i odstaw na około 10 minut przed czyszczeniem. Łuski będą schodziły znacznie łatwiej, a zapach nie przeniknie do mięsa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇