Co oznacza szare oczko w kiełbasie? Powód dla wielu może być sporym zaskoczeniem

Wielbiciele wędlin i kiełbas dobrze wiedzą, że nie ma to jak wiejskie wyroby. Najlepiej od zaprzyjaźnionego gospodarza. Są robione według tradycyjnych receptur i pozbawione tych wszystkich "E", które można znaleźć w produktach przemysłowych. Zdarza się jednak, że w takich domowych wyrobach, a przede wszystkim kiełbasie, po przekrojeniu dostrzegamy niepokojący kolor. Co oznacza szare oczko w kiełbasie? Czy można ją jeść?

ObrazekAdobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

"Kiełbasa" jest jednym z najbardziej znanych polskich słów. Najpewniej wywodzi się ono od starosłowiańskiego wyrazu "klbasa", które było określeniem czegoś kłębiastego. Może być to także tureckie zapożyczenie od słowa "külbastí", które oznacza pieczeń z rusztu. Niezależnie od etymologii, Polska od lat słynie z kiełbasy i tą produkowaną według tradycyjnych receptur zajadają się smakosze na całym świecie. Jednak, choć niektórym trudno w to będzie uwierzyć, nie my jesteśmy jej wynalazcami.

Wiejskie kiełbasy - Pyszności; źródło: Adobe
Wiejskie kiełbasy - Pyszności; źródło: Adobe

Historia kiełbasy

Już w starożytnej Babilonii napychano przyprawione pieprzem mięso do specjalnie przygotowanych zwierzęcych jelit. Natomiast w Grecji tak przygotowywana potrawa znana była w VIII wieku p.n.e. Dowodem na to jest fakt, że o rozdrobnionym mięsie wieprzowym w osłonce z jelita wspomina Homer w swojej "Odysei".

Natomiast Polska z produkcji kiełbasy słynie od XIV wieku. Organizowane wówczas przez dwór królewski polowania były źródłem mięsa, które z kolei przetwarzano na kiełbasy. Wędzono je w dymie, który konserwował i zapobiegał psuciu się mięsa.

Tak przygotowywane kiełbasy do dziś są rarytasem i coraz częściej kupujemy je od lokalnych wytwórców. Zainteresowanie wiejskimi wędlinami i kiełbasami jest tak ogromne, że bez trudu można je zamówić w specjalizujących się w ich sprzedaży sklepach internetowych.

Są wśród nas i tacy, którzy decydują się na samodzielny wyrób kiełbasy. Mięso ze sprawdzonego źródła i odpowiedni dobór przypraw dają pewność, że jemy produkt pozbawiony ulepszaczy oraz sztucznych konserwantów. Jednak zdarza się, że w takiej wiejskiej lub domowej kiełbasie pojawia się tzw. "szare oczko". Czy to oznacza, ze nie wolno jej jeść?

Kiełbasa - Pyszności; źródło: Adobe
Kiełbasa - Pyszności; źródło: Adobe

Co oznacza szare oczko w kiełbasie?

Zazwyczaj do przygotowania kiełbasy (i innych wyrobów wędliniarskich) używa się soli peklowej. To sól kuchenna z dodatkiem saletry. Wyciąga wodę z mięsa i tym samym ogranicza w nim rozwój bakterii, a przy tym sprawia, że mięso przybiera kolor różowy lub ciemnoróżowy.

Do wyrobu kiełbas można także używać zwykłej soli bez dodatków. W takiej kiełbasie pojawia się właśnie "szare oczko". Nie jest ono niczym niepokojącym. Świadczy jedynie o tym, że do wyrobu nie została użyta sól peklowa. Tak przygotowana kiełbasa jest mniej trwała i nie nadaje się do długiego przechowywania w lodówce. Trzeba ją zjeść w ciągu 48 godzin.

Taką tradycyjną kiełbasę od stuleci przygotowują m.in. gospodarze ze wsi Zaborów w województwie łódzkim. Kiełbasa swojska z oczkiem z Zaborowa figuruje na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Masz ochotę na szybkie i lekkie danie? Przygotuj ryż z warzywami:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat