Szwedzi uwielbiają tę przyprawę do śledzi. Jest w każdym spożywczaku i genialnie podbija smak
Szwedzi kochają śledzie i mają na nie najlepsze pomysły. Dlatego jeśli chodzi o te ryby, na pewno warto brać z nich przykład. Połączenie śledzi z tą przyprawą jest genialne. Są tu nuty pikantne, słodkie, kwaskowate... Wystarczy raz spróbować, by wracać do tego przepisu.
13.12.2024 | aktual.: 13.12.2024 16:43
Choć przepisów na śledzie nie brakuje, wciąż szukamy nowych. Dzięki temu te ryby nigdy się nam nie znudzą i wciąż będziemy odkrywać ich smak. Ta przystawka uchodzi za jedną z ulubionych w Skandynawii. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Szwedzi najczęściej serwują ją na małych kanapeczkach z ciemnego pieczywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosty pomysł ze Szwecji
Ten skandynawski pomysł na śledzie jest wyjątkowy prosty. Do sosu, którym polewa się ryby, dodaje się przyprawę, która ma mocny, zdecydowany charakter. Wyróżnia ją też kolor, jest intensywnie żółty. Curry nie jest często używana w daniach naszej rodzimej kuchni, kojarzymy ją z orientalnymi potrawami. Okazuje się, że świetnie pasuje także do śledzi.
Czy znasz curry
Curry popularnie nazywamy przyprawą, ale tak naprawdę to ich mieszanka. Pochodzi z Indii. Na jej smak największy wpływ ma kurkuma, która też barwi ją na żółty kolor. Pozostałe składniki to czarny pieprz, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż. Taki skład powoduje, że doprawione nią danie zyskuje orientalny charakter, ma nuty słodkie, pikantne, kwaskowate. Dlatego ze spróbowaniem takich śledzi nie ma co czekać do świąt. Warto je przygotować na spotkanie ze znajomymi. Na pewno będą zaskoczeni oryginalnym smakiem tej śledziowej przystawki.
Śledzie w sosie z curry
Składniki:
- 5 płatów śledziowych,
- 1 duże kwaśne jabłko,
- 7 łyżek śmietany,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżeczka curry,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny do smaku,
- czarny pieprz świeżo mielony do smaku,
- 1-2 łyżki drobnych rodzynek wcześniej namoczonych, opcjonalnie.
Do podania
- kilka gałązek koperku,
- czerwona cebula,
- 2 jajka na twardo,
- kapary do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wymoczone śledzie dokładnie osusz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Skrop z sokiem z cytryny i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Majonez wymieszaj ze śmietaną, dopraw curry i dodaj jabłko z czosnkiem oraz rodzynki.
- Śledzie zalej sosem curry. Najlepiej schładzaj je kilka godzin przed podaniem.
- Śledzie wraz z sosem podawaj na kromkach ciemnego pieczywa. Posyp je koperkiem, możesz udekorować dodatkowo drobno pokrojonym jajkiem na twardo, kaparami czy czerwoną cebulą.