Ta zupa była przysmakiem w jednej części kraju. Jednak niewielu zdecyduje się jej skosztować
Bryjka była przysmakiem w jednym z regionów naszego kraju. Mieszkańcy innych lokalizacji mogli jednak o niej nie słyszeć. Co ciekawe, niewiele osób ma odwagę jej skosztować. Z czego robiona jest ta zupa i dlaczego budzi tyle kontrowersji? Odpowiadamy.
27.06.2023 14:30
Kuchnia starosądecka to kuchnia pogranicza. Choć nie jest zbyt popularna w całej Polsce, to mieszkanki tego regionu dbają o to, by utrzymywać tradycje. Koła Gospodyń Wiejskich coraz częściej prezentują więc dawne przepisy, dbając o to, by pamięć o nich była żywa. Jeśli chcemy spróbować tych regionalnych potraw, to zdecydowanie warto wybrać się na nowosądecki rynek, gdzie odbywają się imprezy z degustacją regionalnych smakołyków. Tym, którzy nie mają możliwości pojawienia się na ludowych obchodach, prezentujemy przepis na wyjątkową zupę już teraz.
Bryjka - przepis. Dawniej uznawano ją za zupę dla biedoty, a dziś jest oryginalnym przysmakiem
Jak podaje "Gazeta Krakowska", wersję tradycyjną zupy bryjki przygotowywało się, gotując w osolonej wodzie mąkę razową. Gdy się zagęściła, okraszano ją tłuszczem. Służyła do tego m.in. słonina, smalec, masło czy olej lniany. Zdarzało się również, że do zupy dodawano maślankę, mleko bądź serwatkę. Jak przygotować taką bryjkę w domu? Nie jest to takie trudne. Podpowiadamy, co zrobić krok po kroku.
Składniki:
- pół litra wody,
- 20 dag mąki jęczmiennej lub pszennej razowej,
- sól,
- słonina lub boczek,
- mleko (opcjonalnie).
Przepis na bryjkę. Regionalna zupa, którą nie każdy chciałby spróbować
Sposób przygotowania:
- Wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy sól i mąkę, po czym delikatnie mieszamy, by nie utworzyły się zbędne grudki.
- Gotujemy przez kwadrans, a następnie dodajemy pół szklanki zimnej wody, by zahartować danie.
- To już koniec. Wlewamy zupę do misek i podajemy ze skwarkami. Opcjonalnie możemy dodać mleko — w trakcie gotowania lub po.