NewsyTak dawniej wyglądały warzywa i owoce. Nie uwierzysz, jak wszystko się zmieniło

Tak dawniej wyglądały warzywa i owoce. Nie uwierzysz, jak wszystko się zmieniło

Tak dawniej wyglądały warzywa i owoce. Nie uwierzysz, jak wszystko się zmieniło
Ewa
09.06.2022 09:02

Czasy się zmieniają, a wraz z nimi warzywa i owoce. Często pierwotne odmiany w niczym nie przypominają tego, co znamy obecnie ze sklepów. Ludzie od lat bawią się uprawami roślin, udoskonalając gatunki i tworząc większe, lepsze i bardziej odżywcze warzywa i owoce. Zobacz, jak zmieniły się najpopularniejsze warzywa i owoce!

#1 Arbuz

Wycinek XVII-wiecznego obrazu Giovanniego Stanchiego przedstawia arbuzy w zupełnie innej formie niż ta, którą znamy. Dzieło, które zostało namalowane w latach 1645-1672,pokazuje arbuzy w zdecydowanie mniej soczystej wersji.

Obraz

#2 Banany

Zanim banan stał się tym, czym znamy (słodkim, kremowym owocem), przeszedł wiele zmian poprzez selektywną hodowlę. Jedną z największych różnic w dzikiej odmianie owoców są duże nasiona, które zajmują większość owoców. Zdecydowanie zmniejszenie pestek ułatwiło jedzenie.

geneticliteracyproject
geneticliteracyproject

#3 Bakłażan

Na przestrzeni dziejów bakłażany miały różne kształty i rozmiary, zanim pojawiły się na naszych stołach jako okrągłe, pełne miąższu warzywa. Swoimi korzeniami sięgają starożytnych Chin! Pierwsze gatunki posiadały nawet kolce!

Nepenthes
Nepenthes

#4 Marchewka

Marchewka kojarzy nam się z charakterystycznym kolorem. W przypadku jej dzikiej odmiany- łatwo pomylić ją ze zwykłym korzeniem przypadkowej rośliny. Roślina, z której wywodzi się nowoczesna marchewka, była pierwotnie korzeniem o barwie białawej/kości słoniowej. Kolejne odmiany przyjmowały kolor fioletowy i żółty, żeby ostatecznie dojść do takiej formy, jaką znamy dzisiaj.

geneticliteracyproject
geneticliteracyproject

#5 Kukurydza

Kukurydza to najlepszy przykład tego, jak można wpłynąć na hodowlę. Pierwsze odmiany wyglądały kompletnie inaczej niż dziś i osiągały zaledwie 19 mm.

Shaw Woods Outdoor Education Centre
Shaw Woods Outdoor Education Centre

#6 Kapusta

Brassica oleracea to pradziadek takich warzyw jak kapusta, brokuły, kalafior czy jarmuż. Nadal można zobaczyć dziką kapustę rosnącą w pobliżu wapiennych klifów morskich. Jedno jest pewne- gołąbków to z niej nie zrobimy ;)

Obraz

#7 Pomidory

Pomidory, które hodujemy w szklarniach i znamy ze sklepów drastycznie różnią się od tego, jak wyglądały dawniej. Gatunki dzikich pomidorów znane jako Solanum pimpinellifolium, lub częściej mówiąc pomidor porzeczkowy, nadal istnieją w Ekwadorze i Peru, a także są naturalizowane w innych miejscach na świecie. Są jadalne, ale tak naprawdę nie są uprawiane do spożycia. Zamiast tego są wykorzystywane w nauce przy opracowywaniu gatunków hybrydowych i uzupełnianiu puli genowej bardziej powszechnych gatunków pomidora.

Obraz

#8 Jabłka

Przodek współczesnego jabłka wygląda stosunkowo podobnie do tego, co dziś znajduje się w supermarketach. Ale smak z pewnością ewoluował przez lata. Dzikie jabłko azjatyckie lub Malus sieversii jest małe i kwaśne, w przeciwieństwie do swojego potomka, jabłka, które jemy dzisiaj.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także