Tak dawniej wyglądały warzywa i owoce. Nie uwierzysz, jak wszystko się zmieniło

Czasy się zmieniają, a wraz z nimi warzywa i owoce. Często pierwotne odmiany w niczym nie przypominają tego, co znamy obecnie ze sklepów. Ludzie od lat bawią się uprawami roślin, udoskonalając gatunki i tworząc większe, lepsze i bardziej odżywcze warzywa i owoce. Zobacz, jak zmieniły się najpopularniejsze warzywa i owoce!

Obrazek
Ewa

#1 Arbuz

Wycinek XVII-wiecznego obrazu Giovanniego Stanchiego przedstawia arbuzy w zupełnie innej formie niż ta, którą znamy. Dzieło, które zostało namalowane w latach 1645-1672,pokazuje arbuzy w zdecydowanie mniej soczystej wersji.

warzywa i owoce

#2 Banany

Zanim banan stał się tym, czym znamy (słodkim, kremowym owocem), przeszedł wiele zmian poprzez selektywną hodowlę. Jedną z największych różnic w dzikiej odmianie owoców są duże nasiona, które zajmują większość owoców. Zdecydowanie zmniejszenie pestek ułatwiło jedzenie.

Obrazek
geneticliteracyproject

#3 Bakłażan

Na przestrzeni dziejów bakłażany miały różne kształty i rozmiary, zanim pojawiły się na naszych stołach jako okrągłe, pełne miąższu warzywa. Swoimi korzeniami sięgają starożytnych Chin! Pierwsze gatunki posiadały nawet kolce!

Obrazek
Nepenthes

#4 Marchewka

Marchewka kojarzy nam się z charakterystycznym kolorem. W przypadku jej dzikiej odmiany- łatwo pomylić ją ze zwykłym korzeniem przypadkowej rośliny. Roślina, z której wywodzi się nowoczesna marchewka, była pierwotnie korzeniem o barwie białawej/kości słoniowej. Kolejne odmiany przyjmowały kolor fioletowy i żółty, żeby ostatecznie dojść do takiej formy, jaką znamy dzisiaj.

Obrazek
geneticliteracyproject

#5 Kukurydza

Kukurydza to najlepszy przykład tego, jak można wpłynąć na hodowlę. Pierwsze odmiany wyglądały kompletnie inaczej niż dziś i osiągały zaledwie 19 mm.

Obrazek
Shaw Woods Outdoor Education Centre

#6 Kapusta

Brassica oleracea to pradziadek takich warzyw jak kapusta, brokuły, kalafior czy jarmuż. Nadal można zobaczyć dziką kapustę rosnącą w pobliżu wapiennych klifów morskich. Jedno jest pewne- gołąbków to z niej nie zrobimy ;)

warzywa i owoce

#7 Pomidory

Pomidory, które hodujemy w szklarniach i znamy ze sklepów drastycznie różnią się od tego, jak wyglądały dawniej. Gatunki dzikich pomidorów znane jako Solanum pimpinellifolium, lub częściej mówiąc pomidor porzeczkowy, nadal istnieją w Ekwadorze i Peru, a także są naturalizowane w innych miejscach na świecie. Są jadalne, ale tak naprawdę nie są uprawiane do spożycia. Zamiast tego są wykorzystywane w nauce przy opracowywaniu gatunków hybrydowych i uzupełnianiu puli genowej bardziej powszechnych gatunków pomidora.

Obrazek

#8 Jabłka

Przodek współczesnego jabłka wygląda stosunkowo podobnie do tego, co dziś znajduje się w supermarketach. Ale smak z pewnością ewoluował przez lata. Dzikie jabłko azjatyckie lub Malus sieversii jest małe i kwaśne, w przeciwieństwie do swojego potomka, jabłka, które jemy dzisiaj.

Wybrane dla Ciebie

Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik