WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz

Wyglądają pięknie, smakują wyśmienicie, ale w środku często kryje się niespodzianka, której nikt nie chce widzieć. Jak nie dać się oszukać przy zakupie czereśni?

Robaczywe czereśnieRobaczywe czereśnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czereśnie to królowe lata, są słodkie, soczyste, aż chce się kupować je kilogramami. Ale kto choć raz trafił na robaczywy owoc, ten wie, jak łatwo można zrazić się do tych letnich rarytasów. Na szczęście są proste sposoby, by rozpoznać robaczywe czereśnie jeszcze na straganie. Wystarczy wiedzieć, na co patrzeć i jak je potem przygotować w domu, by jeść bez stresu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Czereśnie to bomba odżywcza: bogate w witaminę C, potas, błonnik i antyoksydanty, wspomagają pracę serca, regulują ciśnienie i trawienie. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Wspierają odporność, ułatwiają zasypianie, a dzięki zawartości melatoniny łagodzą skutki stresu. W sezonie warto je jeść codziennie, oczywiście po selekcji i dokładnym umyciu. Robaczywe czereśnie to nie powód, by rezygnować z tych owoców całkowicie. Wystarczy trochę ostrożności, by w pełni korzystać z ich smaku i właściwości.

Jak rozpoznać robaczywe czereśnie?

Choć na pierwszy rzut oka wyglądają apetycznie, robaczywe czereśnie da się rozpoznać jeszcze przed zakupem. Najważniejsze to przyjrzeć się owocom uważnie. Drobne dziurki na skórce, niewielkie przebarwienia, plamki czy pęknięcia to znak, że owoc mógł paść ofiarą nasionnicy trześniówki. To właśnie jej larwy najczęściej buszują w środku.

Często robaczywe czereśnie mają też charakterystyczne wklęśnięcia albo są mniej jędrne niż zdrowe owoce. Lepiej odpuścić sztuki, które mają matową skórkę, są przesuszone albo wyraźnie odstają wyglądem od reszty. Jeśli sprzedawca pozwala, warto rozkroić kilka na próbę. Wnętrze robaczywych czereśni zdradza nie tylko obecność larwy, ale też jej "drogę" w postaci brązowawej nitki.

Jeśli kupujesz na wagę, zwracaj uwagę, czy owoce nie są zbyt miękkie, bo to również może oznaczać, że w środku trwa już intensywny proces przemiany "z deseru w białkowy koktajl". Unikaj też owoców bez ogonków, bo te szybciej się psują i mogą kryć niespodzianki.

Jak przygotować czereśnie, żeby nie zjeść robaka?

Nawet jeśli czereśnie wyglądają dobrze, warto odpowiednio je przygotować przed zjedzeniem. Zacznij od solidnego przeglądu owoców w domu. Wszelkie podejrzane sztuki (miękkie, popękane, z dziurką) lepiej wyrzucić bez sentymentu. Potem przejdź do porządnego mycia.

Najlepiej zanurzyć czereśnie w misce z chłodną wodą i 2 łyżkami soli na litr. Po około 30 minutach robaki (jeśli są) powinny wypłynąć na powierzchnię. To najprostsza metoda na weryfikację. Następnie przepłucz owoce w czystej wodzie, potem możesz zamoczyć je jeszcze raz w roztworze z octu i wody (pół szklanki octu na litr), by usunąć ewentualne pestycydy i bakterie. Tak przygotowane owoce można jeść bez stresu, robaczywe czereśnie zostają w misce, a ty masz pewność, że to, co ląduje na talerzu, jest bezpieczne.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne