Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz

Wyglądają pięknie, smakują wyśmienicie, ale w środku często kryje się niespodzianka, której nikt nie chce widzieć. Jak nie dać się oszukać przy zakupie czereśni?

Robaczywe czereśnieRobaczywe czereśnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czereśnie to królowe lata, są słodkie, soczyste, aż chce się kupować je kilogramami. Ale kto choć raz trafił na robaczywy owoc, ten wie, jak łatwo można zrazić się do tych letnich rarytasów. Na szczęście są proste sposoby, by rozpoznać robaczywe czereśnie jeszcze na straganie. Wystarczy wiedzieć, na co patrzeć i jak je potem przygotować w domu, by jeść bez stresu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Czereśnie to bomba odżywcza: bogate w witaminę C, potas, błonnik i antyoksydanty, wspomagają pracę serca, regulują ciśnienie i trawienie. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Wspierają odporność, ułatwiają zasypianie, a dzięki zawartości melatoniny łagodzą skutki stresu. W sezonie warto je jeść codziennie, oczywiście po selekcji i dokładnym umyciu. Robaczywe czereśnie to nie powód, by rezygnować z tych owoców całkowicie. Wystarczy trochę ostrożności, by w pełni korzystać z ich smaku i właściwości.

Jak rozpoznać robaczywe czereśnie?

Choć na pierwszy rzut oka wyglądają apetycznie, robaczywe czereśnie da się rozpoznać jeszcze przed zakupem. Najważniejsze to przyjrzeć się owocom uważnie. Drobne dziurki na skórce, niewielkie przebarwienia, plamki czy pęknięcia to znak, że owoc mógł paść ofiarą nasionnicy trześniówki. To właśnie jej larwy najczęściej buszują w środku.

Często robaczywe czereśnie mają też charakterystyczne wklęśnięcia albo są mniej jędrne niż zdrowe owoce. Lepiej odpuścić sztuki, które mają matową skórkę, są przesuszone albo wyraźnie odstają wyglądem od reszty. Jeśli sprzedawca pozwala, warto rozkroić kilka na próbę. Wnętrze robaczywych czereśni zdradza nie tylko obecność larwy, ale też jej "drogę" w postaci brązowawej nitki.

Jeśli kupujesz na wagę, zwracaj uwagę, czy owoce nie są zbyt miękkie, bo to również może oznaczać, że w środku trwa już intensywny proces przemiany "z deseru w białkowy koktajl". Unikaj też owoców bez ogonków, bo te szybciej się psują i mogą kryć niespodzianki.

Jak przygotować czereśnie, żeby nie zjeść robaka?

Nawet jeśli czereśnie wyglądają dobrze, warto odpowiednio je przygotować przed zjedzeniem. Zacznij od solidnego przeglądu owoców w domu. Wszelkie podejrzane sztuki (miękkie, popękane, z dziurką) lepiej wyrzucić bez sentymentu. Potem przejdź do porządnego mycia.

Najlepiej zanurzyć czereśnie w misce z chłodną wodą i 2 łyżkami soli na litr. Po około 30 minutach robaki (jeśli są) powinny wypłynąć na powierzchnię. To najprostsza metoda na weryfikację. Następnie przepłucz owoce w czystej wodzie, potem możesz zamoczyć je jeszcze raz w roztworze z octu i wody (pół szklanki octu na litr), by usunąć ewentualne pestycydy i bakterie. Tak przygotowane owoce można jeść bez stresu, robaczywe czereśnie zostają w misce, a ty masz pewność, że to, co ląduje na talerzu, jest bezpieczne.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki