Teściowa często robi to ciasto. Gdy zapytałam o nazwę, nie mogłam przestać się śmiać

Czasem nazwy ciast mogą nas zaskoczyć, a niekiedy nawet rozbawić. Tak było w przypadku popularnego deseru, który teściowa regularnie piecze na rodzinne spotkania. Gdy w końcu zapytałam, jak się nazywa to pyszne ciasto, nie mogłam przestać się śmiać – mówi się bowiem o nim "zemsta teściowej". Od razu poprosiłam o przepis.

Ciasto zemsta teściowej z galaretką na kruchym spodzieCiasto zemsta teściowej z galaretką na kruchym spodzie
Źródło zdjęć: © Pyszności

"Zemsta teściowej" to nazwa, która wywołuje uśmiech na twarzy, ale również budzi ciekawość. Mimo nieco przewrotnej nazwy ciasto jest naprawdę smaczne i często gości na stołach w polskich domach. Składa się z kilku warstw o różnych teksturach i smakach, co czyni je wyjątkowo atrakcyjnym deserem na rodzinne okazje. Poznaj przepis na ciasto, które zyskało popularność dzięki swojej oryginalnej nazwie i smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Przepis na ciasto zemsta teściowej

Ciasto zemsta teściowej to nie tylko zabawna nazwa, ale przede wszystkim smaczny deser, który łączy różne smaki i konsystencje. Jest idealnym wyborem na rodzinne spotkania czy imprezy, gdzie może wzbudzić ciekawość gości.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Beza:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego.

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie śmietan-fixu.

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 500 ml wrzątku,
  • 300 g owoców (truskawki, maliny, borówki).

Dekoracja: 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, a następnie chłodzę je przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto, przekładam je do formy i piekę w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Upieczony kruchy spód odkładam do przestudzenia.
  2. Następnie ubijam białka na sztywno, stopniowo dodając cukier. Potem dosypuję mąkę ziemniaczaną, wlewam ocet i delikatnie mieszam. Gotową masę bezową wykładam na blachę, suszę ją w piekarniku w 120 stopniach Celsjusza przez 90 minut.
  3. Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę. Gdy zaczyna tężeć, mieszam z owocami, wylewam na kruchy spód i wstawiam do lodówki.
  4. W tym czasie ubijam śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem, a potem wykładam ją na galaretkę.
  5. Na warstwę śmietankową kładę bezę, lekko dociskam. Wierzch posypuje uprażonymi płatkami migdałowymi i gotowe.

Skąd taka nazwa ciasta?

Trudno powiedzieć, dlaczego ciasto zyskało nazwę zemsta teściowej. Być może miało to związek z jego słodko-gorzkim smakiem lub z żartem kulinarnym, który miał nawiązywać do skomplikowanej relacji z teściową. Niezależnie od pochodzenia nazwy, ciasto to jest lubiane za ciekawy smak i urozmaiconą strukturę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy