To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę

Klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze robi wrażenie. Pomiędzy dwiema warstwami kruchego ciasta znajduje się kremowa i obłędna w smaku masa śmietankowa. Obok sernika królewskiego trudno przejść obojętnie – zwłaszcza w świątecznej oprawie.

Sernik królewski ma czekoladowy spód i kruszonkęSernik królewski ma czekoladowy spód i kruszonkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W serniku królewskim szczególnie ważna jest jakość twarogu i sposób łączenia składników. Ponieważ masa jest bogata i ciężka, twaróg powinien być dobrze odciśnięty i co najmniej dwukrotnie zmielony – dzięki temu sernik wyjdzie gładki i nie będzie miał ziarnistej struktury. Masło do masy serowej musi być miękkie, więc trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

Cukier ucieraj z masłem na wysokich obrotach – to ważne, bo na tym etapie buduje się puszystość śmietankowego wnętrza. Jeśli zdecydujesz się na dodatek wiórków kokosowych lub likieru, zachowaj umiar – kokos dosyp w niewielkiej ilości, a alkohol dodaj cienkim strumieniem, by nie rozrzedzić masy.

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Sernik pieczony etapami

W tym przepisie nic nie jest przypadkowe. Najpierw w piekarniku ląduje sam spód czekoladowy, który po podpieczeniu nie będzie nasiąkał wilgotną masą serową. Dzięki temu sernik z jednej i drugiej strony będzie otulony pysznym kruchym ciastem. Podczas pieczenia dużą rolę odgrywa stopniowe obniżanie temperatury – w ten sposób sernik piecze się równomiernie i nie pęka. Uchylenie drzwiczek po zakończeniu pieczenia to prosty, ale bardzo skuteczny trik – ciasto zachowuje lepszą teksturę i nie opada, gdy stygnie powoli. Pamiętaj, żeby nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia.

Przepis na sernik królewski

Do masy serowej możesz opcjonalnie dodać wiórki kokosowe i trochę likieru kokosowego lub migdałowego.

Składniki na kruche ciasto kakaowe:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.

Masa serowa:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 180 g cukru,
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 60 g budyniu śmietankowego w proszku,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 4 jajka,
  • 3 białka.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, wymieszaj z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem.
  3. Zbierz ciasto w stożek, zrób wgłębienie i w jego środek wbij żółtka, dodaj również śmietanę.
  4. Zagnieć ciasto w kulę i podziel na dwie części. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. Gdy ciasto się schłodzi, wyjmij jedną kulę i zetrzyj ciasto na grubych oczkach bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj cały spód ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 18 minut.
  6. W tym czasie przygotuj masę serową. Miękkie masło utrzyj z cukrem, a następnie łyżka po łyżce dodawaj dwukrotnie zmielony twaróg.
  7. Do masy serowej dodawaj po kolei budyń w proszku, słodką śmietankę i 4 całe jajka.
  8. Osobno ubij pianę z pozostałych 3 białek, po czym ostrożnie wmieszaj ją do masy.
  9. Masę wylej na podpieczony, gorący spód. Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto.
  10. Umieść sernik w piekarniku, przy czym zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza.
  11. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 50 minut.
  12. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniku do stopniowego wystudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟