To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze robi wrażenie. Pomiędzy dwiema warstwami kruchego ciasta znajduje się kremowa i obłędna w smaku masa śmietankowa. Obok sernika królewskiego trudno przejść obojętnie – zwłaszcza w świątecznej oprawie.
W serniku królewskim szczególnie ważna jest jakość twarogu i sposób łączenia składników. Ponieważ masa jest bogata i ciężka, twaróg powinien być dobrze odciśnięty i co najmniej dwukrotnie zmielony – dzięki temu sernik wyjdzie gładki i nie będzie miał ziarnistej struktury. Masło do masy serowej musi być miękkie, więc trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Cukier ucieraj z masłem na wysokich obrotach – to ważne, bo na tym etapie buduje się puszystość śmietankowego wnętrza. Jeśli zdecydujesz się na dodatek wiórków kokosowych lub likieru, zachowaj umiar – kokos dosyp w niewielkiej ilości, a alkohol dodaj cienkim strumieniem, by nie rozrzedzić masy.
Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę
Sernik pieczony etapami
W tym przepisie nic nie jest przypadkowe. Najpierw w piekarniku ląduje sam spód czekoladowy, który po podpieczeniu nie będzie nasiąkał wilgotną masą serową. Dzięki temu sernik z jednej i drugiej strony będzie otulony pysznym kruchym ciastem. Podczas pieczenia dużą rolę odgrywa stopniowe obniżanie temperatury – w ten sposób sernik piecze się równomiernie i nie pęka. Uchylenie drzwiczek po zakończeniu pieczenia to prosty, ale bardzo skuteczny trik – ciasto zachowuje lepszą teksturę i nie opada, gdy stygnie powoli. Pamiętaj, żeby nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia.
Przepis na sernik królewski
Do masy serowej możesz opcjonalnie dodać wiórki kokosowe i trochę likieru kokosowego lub migdałowego.
Składniki na kruche ciasto kakaowe:
- 450 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki kakao,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g zimnego masła,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
Masa serowa:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 180 g cukru,
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 60 g budyniu śmietankowego w proszku,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 4 jajka,
- 3 białka.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, wymieszaj z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem.
- Zbierz ciasto w stożek, zrób wgłębienie i w jego środek wbij żółtka, dodaj również śmietanę.
- Zagnieć ciasto w kulę i podziel na dwie części. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Gdy ciasto się schłodzi, wyjmij jedną kulę i zetrzyj ciasto na grubych oczkach bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj cały spód ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 18 minut.
- W tym czasie przygotuj masę serową. Miękkie masło utrzyj z cukrem, a następnie łyżka po łyżce dodawaj dwukrotnie zmielony twaróg.
- Do masy serowej dodawaj po kolei budyń w proszku, słodką śmietankę i 4 całe jajka.
- Osobno ubij pianę z pozostałych 3 białek, po czym ostrożnie wmieszaj ją do masy.
- Masę wylej na podpieczony, gorący spód. Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto.
- Umieść sernik w piekarniku, przy czym zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza.
- Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 50 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniku do stopniowego wystudzenia.