To najzdrowszy tłuszcz według naukowców. Trzeba jednak pamiętać o jednym

Serwis facts.net opublikował listę 100 najzdrowszych produktów na świecie. Zaskoczenie może budzić tłuszcz wieprzowy, który znalazł się na 8. miejscu. Czy to możliwe, że jest zdrowszy niż oliwa i inne tłuszcze nienasycone? Dietetycy nie mają wątpliwości – pod jednym warunkiem.

Smalec wieprzowy zawiera wiele wartościowych substancjiSmalec wieprzowy zawiera wiele wartościowych substancji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wbrew powszechnej opinii smalec wieprzowy zawiera nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe, ale także jednonienasycone – podobnie jak oliwa z oliwek, która jest jednak bardziej doceniana przez osoby dbające o zdrową dietę. Zaletą tłuszczu wieprzowego jest wysoka zawartość witaminy D i witamin z grupy B. Jednak nie można bagatelizować zawartości tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze są niekorzystne dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba

Zalety smalcu wieprzowego

Spożywanie czystego smalcu wieprzowego w ograniczonych ilościach ma wiele zalet. Kwas oleinowy korzystnie wpływa na zdrowie serca. Tłuszcz zwiększa również wchłanialność witamin i minerałów. W odróżnieniu od innych rodzajów smalcu, na przykład wołowego, w tłuszczu wieprzowym są najlepsze proporcje kwasów nienasyconych do nasyconych. Jednak do maczania pieczywa lub polania sałatki zupełnie się nie sprawdza. W takich przypadkach sięgnij po oleje nierafinowane, na przykład lniany, rzepakowy lub oliwę z oliwek.  

Smalec wieprzowy jest dobrym wyborem do smażenia potraw. Charakteryzuje się wysokim progiem dymienia, który wynosi ok. 190-205 stopni Celsjusza, w zależności od stopnia oczyszczenia tłuszczu. Smażąc kotlety czy pączki na smalcu, nie musisz obawiać się substancji rakotwórczych powstających w wyniku spalania. Warto jednak dodać, że smażenie w wysokich temperaturach może prowadzić do powstawania produktów utleniania lipidów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Zwróć uwagę na pochodzenie i dodatki

Wybierając słoninę na smalec, zwróć uwagę na jakość mięsa. Zawartość witamin różni się w zależności od rodzaju paszy i sposobu hodowli. Mięso zwierząt z dostępem do wolnego wybiegu charakteryzuje wyższa zawartość witaminy D.

W Polsce popularny jest smalec wieprzowy ze skwarkami jako smarowidło do pieczywa. Tego rodzaju dodatek nie jest już zdrowym produktem ze względu na domieszkę smażonego mięsa i cebuli, które zwiększają jego kaloryczność i zawartość tłuszczów nasyconych.

Inne najzdrowsze produkty na świecie

Produkty znajdujące się wyżej w rankingu budzą znacznie mniej zastrzeżeń niż smalec. Na pierwszym miejscu znajdują się migdały, a poniżej: owoc flaszowca peruwiańskiego, ryby morskie – okoń i flądra, nasiona chia, pestki dyni i burak liściowy. W pierwszej dwudziestce znajdują się także inne ryby, takie jak szczupak czy mintaj, oraz warzywa. Naukowcy wysoko ocenili również wartości odżywcze mandarynek i suszonych ziół – natki pietruszki i selera.

Źródło: rmf.fm

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥