To oznaka braku kultury. Zdecydowanie poprawia smak potraw

Jedzenie z otwartymi ustami, mlaskanie — uznajemy to za objaw braku kultury. Staramy się nie jeść w taki sposób. Co ciekawe, taki sposób przeżuwania... znacznie poprawia smak potraw. Dlaczego tak się dzieje? Czy powinniśmy zapomnieć o odpowiednim zachowywaniu się przy stole?

JedzenieJedzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Przyjęło się, że przeżuwanie z otwartymi ustami i mlaskanie świadczą o braku kultury. Krzywo patrzymy na osoby, które tak jedzą, sami również staramy się tego nie robić. Ostatnio jednak udowodniono, że taki sposób jedzenia... znacznie poprawia smak potraw. Czy wyniki badań wpłyną na nasze zachowanie przy stole? Oddajmy głos badaczom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw

Naukowcy z Uniwersytetu z Oksfordu udowodnili, że przeżuwanie pokarmu z otwartymi ustami na pozytywny wpływ na smak potraw. Dlaczego? Podczas takiego jedzenia nasz nos łatwiej wychwytuje lotne związki organiczne. Ale czym tak właściwie są "lotne związki organiczne"? To po prostu molekuły, których celem jest wytworzenie zapachu i poprawa smaku dań. Podczas jedzenia z otwartą buzią docierają one do głębszych części nosa, dzięki czemu pobudzają komórki węchu.

Zdaniem naukowców nie potrafimy jeść

Brytyjski dziennik "The Times" postanowił przeprowadzić rozmowę z naukowcem, który prowadził badanie. Charles Spence jest zdania, że nie potrafimy jeść.

Lubimy hałaśliwe jedzenie — chrupiące chipsy czy jabłka. Im bardziej chrupiący pokarm, tym wyżej oceniamy przyjemność z jedzenia. Chrupkość chipsów, krakersów czy marchewki będzie najwyraźniej słyszalna, kiedy porzucimy nasze maniery i zaczniemy żuć z otwartymi ustami

Jedzenie
Jedzenie © flickr | Daniel Foster

Badacze szukają związków przyczynowo-skutkowych, które mają wykazać zależność między zmysłami a tym, w jaki sposób spożywamy pokarm. Spence poleca także jedzenie rękami. Dla wielu osób brzmi to dziwnie i świadczy o słabym wychowaniu, ale naukowiec uargumentował to w bardzo ciekawy sposób.

Czucie gładkiej skóry jabłka pod palcami, zanim jeszcze się w nie wgryziemy, sprawia, że wraz z naszym pierwszym kęsem, bardziej docenimy jego soczystość, słodycz i chrupkość.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej