Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta

Po Wigilii często zostają kawałki karpia już usmażone, w panierce, ale jeszcze "czyste", czyli niepolane sosem, nietknięte widelcem. I właśnie takie są największym skarbem, bo dają sporo możliwości na kolejne dni. Zamiast znowu je odgrzewać, warto zmienić im formę podania oraz podkręcik smak.

Karp w zalewie octowej - sposób na zużycie nadmiaru rybyKarp w zalewie octowej - sposób na zużycie nadmiaru smażonej ryby
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Karp to nieodłączny element wigilijnego stołu, choć wymaga specjalnego traktowania, by zyskać odpowiednią teksturę i smak. I choć to tradycja, to w wielu domach mimo corocznego przekonywania, po prostu zostaje niezjedzony.

Jak zatem nie zmarnować ryby, a tym samym przedłużyć możliwość zjedzenia smażonego karpia? Odpowiedź to klasyk klasyków, czyli rybne przetwory.

Odwiedziłam jarmark w dawnym więzieniu. Na pajdę nie ma co liczyć

Karp smażony w zalewie octowej

Najbardziej klasyczny i sprawdzony kierunek to karp w zalewie octowej — idealny sposób na przedłużenie jego świeżości i zupełnie nowy smak. Usmażone kawałki układa się w słoiku lub naczyniu i zalewa gorącą, aromatyczną marynatą.

Po 24-48 godzinach ryba przechodzi zalewą, panierka mięknie, a karp nabiera wyrazistego, lekko słodko-kwaśnego charakteru. To świetna opcja na zimną przekąskę albo kolację "na gotowo" po świętach. Pamiętaj, aby nie używać karpia, który był źle przechowywany po usmażeniu i niezjedzeniu w wigilijny wieczór.

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 250 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj zalewę z wody, octu i cukru oraz soli.
  2. Dodaj cebulę i przyprawy, gotuj 2-3 minuty.
  3. Gorącą zalewą zalej ułożone w słoikach kawałki usmażonego karpia, zakręć, ostudź i wstaw do lodówki.

Jak inaczej zużyć nadmiar karpia?

Jeśli ocet to nie twój kierunek, karpia można wykorzystać też na ciepło — ale inaczej niż w Wigilię. Obrany z panierki świetnie sprawdzi się jako ryba do sałatki (np. z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i sosem jogurtowym) albo jako farsz do tartaletek i past rybnych. Kawałki w panierce można też krótko zapiec w piekarniku z cebulą i jabłkiem — panierka odzyska chrupkość, a smak stanie się łagodniejszy i mniej "wigilijny".

Wybrane dla Ciebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟