W internecie 500 zł za kilogram, a w lesie za darmo. Leczniczy grzyb, który wygląda jak spalona kora

Zdziwisz się, ile razy widziałeś już ten grzyb, chociaż nie miałeś pojęcia, czym jest. Nawet profesjonalni grzybiarze mogą go nie kojarzyć. Czym jest czaga i jakie ma właściwości? Naucz się ją rozpoznawać, a możesz zbić fortunę.

ObrazekCzaga, guz brzozy - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Joanna Nie

Błyskoporek podkorowy, zwany zwykle czagą (zapisywany czasem jako "chaga") to grzyb z rodziny szczeciniakowatych, która obejmuje blisko 100 gatunków rosnących na całym świecie. Co ciekawe, w Europie można spotkać zaledwie czterech przedstawicieli tej rodziny. Wśród nich znajduje się właśnie czaga, której właściwości prozdrowotne są wręcz magiczne. Wszystkie zamknięte są natomiast w absolutnie niepozornej strukturze, na którą prawdopodobnie nigdy nie zwróciłeś uwagi w lesie.

Jak wygląda czaga? Gdzie występuje?

Obrazek
Czaga to zdrowy grzyb o niepozornym wyglądzie - Pyszności; foto: Canva

Wspomniany gatunek błyskoporka to grzyb pasożytniczy, którego żywicielem najczęściej jest jakże popularna w Polsce brzoza. To właśnie na tych drzewach należy rozpocząć próby zlokalizowania i rozpoznawania czagi. Co prawda pojawiają się również informacje o tym, że czaga była zauważona także na topolach, dębach i jesionach, ale — jak czytamy na portalu radioklinika.pl — istnieje spore prawdopodobieństwo, że było to spowodowane błędnym rozpoznaniem i pomyleniem z innym gatunkiem błyskoporków. 

Czaga, jak tłumaczy popularyzatorka tego rodzaju wiedzy przyrodniczej na Facebooku, niejaka Joanna Nie, wygląda zupełnie jak zwęglona kora. Jego nieregularna powierzchnia i czarny kolor prezentują się dosyć drastycznie i z całą pewnością nie zachęcają do zainteresowania się właściwościami prozdrowotnymi tego grzyba. To jednak duży błąd, który możesz nadrobić, czytając ten artykuł dalej.

Czaga — królowa grzybów leczniczych

Nazwana przez panią Joannę Nie "królową grzybów leczniczych naszej półkuli" czaga rzeczywiście jest grzybem o niesamowitych właściwościach i wpływie na ludzki organizm. Ma ona działanie oczyszczające, wzmacniające, antynowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, odtruwające wątrobę i regulujące poziom cukru we krwi. 

Obrazek
Czaga wykazuje się m.in. działaniem przeciwnowotworowym - Pyszności; foto: Canva

Już setki lat temu czaga zajmowała ważne miejsce w medycynie tradycyjnej. Na Syberii z zebranych grzybów tworzono napary, a w 1956 roku, podczas przeprowadzonego w Szpitalu Rejonowym w Wyrozębach badania, stwierdzono że czaga pozytywnie oddziałuje na pacjentów z guzami nowotworowymi. Cytowany przez portal radioklinika.pl dr hab. nauk farmaceutycznych Aleksander Ożarowski potwierdza te właściwości, dodając jeszcze, że czaga wspiera też układ odpornościowy, poprawia samopoczucie i działa przeciwzapalnie na układ pokarmowy.

Zainteresowana tym nietypowym grzybem Joanna Nie słusznie zauważyła, że warto pokusić się o jego poznanie, bo występuje on na ogromnej ilości brzóz w polskich lasach, a w internecie trzeba za niego zapłacić aż 500 zł za kilogram Można więc powiedzieć, że ze spaceru po lesie można wrócić z prawdziwym skarbem — zarówno zdrowotnym, jak i finansowym.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser