W internecie 500 zł za kilogram, a w lesie za darmo. Leczniczy grzyb, który wygląda jak spalona kora

Zdziwisz się, ile razy widziałeś już ten grzyb, chociaż nie miałeś pojęcia, czym jest. Nawet profesjonalni grzybiarze mogą go nie kojarzyć. Czym jest czaga i jakie ma właściwości? Naucz się ją rozpoznawać, a możesz zbić fortunę.

ObrazekCzaga, guz brzozy - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Joanna Nie

Błyskoporek podkorowy, zwany zwykle czagą (zapisywany czasem jako "chaga") to grzyb z rodziny szczeciniakowatych, która obejmuje blisko 100 gatunków rosnących na całym świecie. Co ciekawe, w Europie można spotkać zaledwie czterech przedstawicieli tej rodziny. Wśród nich znajduje się właśnie czaga, której właściwości prozdrowotne są wręcz magiczne. Wszystkie zamknięte są natomiast w absolutnie niepozornej strukturze, na którą prawdopodobnie nigdy nie zwróciłeś uwagi w lesie.

Jak wygląda czaga? Gdzie występuje?

Obrazek
Czaga to zdrowy grzyb o niepozornym wyglądzie - Pyszności; foto: Canva

Wspomniany gatunek błyskoporka to grzyb pasożytniczy, którego żywicielem najczęściej jest jakże popularna w Polsce brzoza. To właśnie na tych drzewach należy rozpocząć próby zlokalizowania i rozpoznawania czagi. Co prawda pojawiają się również informacje o tym, że czaga była zauważona także na topolach, dębach i jesionach, ale — jak czytamy na portalu radioklinika.pl — istnieje spore prawdopodobieństwo, że było to spowodowane błędnym rozpoznaniem i pomyleniem z innym gatunkiem błyskoporków. 

Czaga, jak tłumaczy popularyzatorka tego rodzaju wiedzy przyrodniczej na Facebooku, niejaka Joanna Nie, wygląda zupełnie jak zwęglona kora. Jego nieregularna powierzchnia i czarny kolor prezentują się dosyć drastycznie i z całą pewnością nie zachęcają do zainteresowania się właściwościami prozdrowotnymi tego grzyba. To jednak duży błąd, który możesz nadrobić, czytając ten artykuł dalej.

Czaga — królowa grzybów leczniczych

Nazwana przez panią Joannę Nie "królową grzybów leczniczych naszej półkuli" czaga rzeczywiście jest grzybem o niesamowitych właściwościach i wpływie na ludzki organizm. Ma ona działanie oczyszczające, wzmacniające, antynowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, odtruwające wątrobę i regulujące poziom cukru we krwi. 

Obrazek
Czaga wykazuje się m.in. działaniem przeciwnowotworowym - Pyszności; foto: Canva

Już setki lat temu czaga zajmowała ważne miejsce w medycynie tradycyjnej. Na Syberii z zebranych grzybów tworzono napary, a w 1956 roku, podczas przeprowadzonego w Szpitalu Rejonowym w Wyrozębach badania, stwierdzono że czaga pozytywnie oddziałuje na pacjentów z guzami nowotworowymi. Cytowany przez portal radioklinika.pl dr hab. nauk farmaceutycznych Aleksander Ożarowski potwierdza te właściwości, dodając jeszcze, że czaga wspiera też układ odpornościowy, poprawia samopoczucie i działa przeciwzapalnie na układ pokarmowy.

Zainteresowana tym nietypowym grzybem Joanna Nie słusznie zauważyła, że warto pokusić się o jego poznanie, bo występuje on na ogromnej ilości brzóz w polskich lasach, a w internecie trzeba za niego zapłacić aż 500 zł za kilogram Można więc powiedzieć, że ze spaceru po lesie można wrócić z prawdziwym skarbem — zarówno zdrowotnym, jak i finansowym.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć